Startsida / Inlägg

Bert Karlsson: ”Migrationsverket vill ha mig som expert”

av Lisa Röstlund

SKARA. Han ledde Ny Demokrati – som gjorde sig känt för restriktiv asylpolitik och främlingsfientlig retorik – och som ”Lasermannen” säger sig ha inspirerats av.
I dag bygger Bert Karlsson upp ett asylimperium.
– Jag vill skapa Sveriges bästa asylboenden, säger Bert Karlsson.
Vi besöker mannen som nu hyllar Mandela, och samtidigt påpekar att han aldrig har ändrat sig politiskt.

Bert Karlsson inleder vårt besök på asylboendet med att dra en fräckis om en kvinnotokig präst.
Vi bjuds på kaffe och lussebullar på kontoret på Stora Ekeberg utanför Skara. Det är Sveriges största asylboende med 400 platser och öppnade i november 2012. Bert driver även tre asylboenden i Filipstad, Ekshärad och Rävlanda, och har ansökt om att få öppna ytterligare 15 över hela landet.
Ägare är bolaget Jokarjo, som ägs av Berts barn Johanna Karlsson, 36, och Joakim Karlsson, 46 och där Bert är vd.
Omsättningen 2012 var 7 miljoner kronor och vinsten 650 000 kronor.

Stora Ekeberg byggdes som sanatorium 1918, och har vårdat offer för andra världskrigets koncentrationsläger under 1940-talet. Nu är det asylboende i Bert Karlssons regi. Foto: Stefan Mattsson.
Stora Ekeberg byggdes som sanatorium 1918, och har vårdat offer för andra världskrigets koncentrationsläger under 1940-talet. Nu är det asylboende i Bert Karlssons regi. Foto: Stefan Mattsson.

Enormt vårdbehov
Med oss runt bordet finns en del av människorna Bert knutit till sig:
en präst från Svenska kyrkan, Joseph Mbumba, aktivitetsansvarig, Emil Ahmetbasics, verksamhetschef, Ragnar Millqvist från Röda Korset och Eva Öfwerman, ansvarig för vårdcentralen och barnavårdscentralen som finns bemannade två dagar i veckan på boendet.
De flesta på Stora Ekeberg är flyktingar från Syrien.
– Det finns ett enormt behov av vård bland de 350 som bor här nu. Många har både psykiska och fysiska skador från kriget och flykten. Det vårdutbud för asylsökande som finns här är det bästa i Sverige, säger Eva Öfwerman.
Ett konstant flöde av boende knackar på med olika frågor, blanketter som ska fyllas i, vårdbehov och kontakter med Migrationsverket.
I korridorerna springer barn och leker kurragömma bakom de glasade dörrarna.

Bert Karlsson säger sig inte ha ändrat åsikt sedan tiden med Ny Demokrati. Samtidigt säger han sig vilja skapa Sveriges bästa boenden för asylsökande. "Det finns så mycket skit i den här branschen", säger han. Foto: Aftonbladet.
Bert Karlsson säger sig inte ha ändrat åsikt sedan tiden med Ny Demokrati. Samtidigt säger han sig vilja skapa Sveriges bästa boenden för asylsökande. ”Det finns så mycket skit i den här branschen”, säger han. Foto: Stefan Mattsson.

”Migrationsverket vill ha mig som expert”
Det gamla 1920-talssanatoriet har numera pingisrum, gym, aerobicsrum, kristet kyrkrum, muslimskt bönerum, flera sällskapsrum med tv och Bert har köpt in en buss för skjuts till sjukhusvård, sport- och simhall. Nästa år kommer troligen tandvård finns på plats, och planer finns på att skaffa Ipad till alla asylsökande, med program för att lära sig svenska.
– Det är bra med ett stort boende så att man kan erbjuda fler aktiviteter, säger Bert Karlsson.
Han beskriver hur han har en mycket god relation till Migrationsverket.
– De vill ha mig som expert där. Det har hon sagt, en av cheferna där. Jag är nära dem det handlar om, på ett naturligt sätt. Jag är här varje dag, träffar dem, ser deras problem. Jag vill vara asylboendenas Ikea: bästa möjliga kvalitet till bästa möjliga pris.

Maryam Rizk och Feras Etma med dottern Sara, 5, flydde kriget i Syrien. De bor nu i ett rum på Bert Karlssons boende, och uppger att de trivs bra. Foto: Stefan Mattsson.
Maryam Rizk och Feras Etma med dottern Sara, 5, flydde kriget i Syrien. De bor nu i ett rum på Bert Karlssons boende, och säger att de trivs väldigt bra. Foto: Stefan Mattsson.

”Andra i branschen är gangsters”
Den senaste upphandlingen som Migrationsverket genomfört har Bert Karlsson överklagat till förvaltningsrätten. Han menar att 30-40 procent av dem som vill driva boenden ljuger i sina anbud.
– Det är gangsters som skiter fullständigt i allting så fort de fått sitt kontrakt. De lovar både de ena och det andra, men allt är ett falsarium. De har inte ens ett hyreskontrakt.
Han tar med oss runt i lokalerna och visar vårdmottagningen, bespisningen som i dag serverar panerad torsk med ris, sallad och remouladsås och till muslimska bönerummet en trappa upp.
Där sitter ekonomen Feras Etma, 28, med sin dotter Sara, 5, och ber. De flydde från bomber och beskjutningar i Damaskus och tog sig i båt över Medelhavet via Italien till Sverige.
– Det är väldigt bra här. Allt är bra. Vi känner oss trygga och skulle vilja starta ett liv här, säger han.

Joseph Mbumba är anställd hos Bert Karlsson som fritidsledare och ansvarar för att de asylsökande ska hålla sig aktiva. Till höger: Leif Eliasson, präst i Axvall församling, som ofta är på boendet för att stötta. Foto: Stefan Mattsson.
Joseph Mbumba är anställd hos Bert Karlsson som fritidsledare och ansvarar för att de asylsökande ska hålla sig aktiva. Till höger: Leif Eliasson, präst i Axvall församling, som ofta är på boendet för att stötta. Foto: Stefan Mattsson.

Omskriven i Financial Times
Samtidigt berättar han om oron inför att behöva åka tillbaka till Italien, som Dublinförordningen säger att han måste.
– Jag torterades med slag och elchocker av polisen för att jag skulle lämna fingeravtryck, så jag var tvungen. Och då finns jag i deras system.
EU-reglerna om att asylansökan ska behandlas i första EU-landet man handläggs i, är Bert Karlsson helt emot:
– Idioti. Skicka tillbaka dem till Italien. Det är så obegripligt onödigt och plågsamt för dem. Se till att ta emot dem ordentligt här i stället.
Vi möter norska TV2 som kommer för att göra reportage. Även finsk och dansk media har varit här och i mellandagarna hade brittiska Financial Times ett långt reportage om den ”före detta högerpopulisten som nu räddar syriska flyktingar”.

”Skulle få för mycket skit”
Bert Karlsson svänger ofta i sina svar under vårt besök.
Om sina ekonomiska intressen i asylverksamheten säger han först:
– Jag tjänar ingenting på det här. Jag tar inte ut någon lön. Det blir mina barn som tjänar på det, och vad det blir får vi se sedan med räntor och annat.
Efter en stund svarar han på frågan igen:
– Bengt Westerberg var en gång Röda Korsare och hade bra betalt, fast han sa något annat (och syftade på skandalen då det uppdagades att Westerberg hade 55 000 i månadslön för sitt uppdrag i organisationen, reds anm). Självklart ser jag ett behov och att det kan löna sig. Ingen kan jobba gratis, men jag vill göra det till rätt pris och på rätt sätt. Jag överinvesterar alltid i mina projekt. Skulle just jag göra något dåligt skulle det inte gå, jag skulle få för mycket skit för det.

Etma Mohand, 39, beskriver hur italiensk polis torterat honom med slag och elstötar för att få honom att lämna fingeravtryck. Foto: Stefan Mattsson.
Etma Mohand, 39, beskriver hur italiensk polis torterat honom med slag och elstötar för att få honom att lämna fingeravtryck. Bert Karlsson vill förändra Dublinförordningen. Foto: Stefan Mattsson.

Vill se Reinfeldt och Löfven samregera
Han säger först att han i sak inte har något emot Sverigedemokraterna. Lite senare säger han att han är långt ifrån SD och alla partier, och att han inte skulle kunna rösta på något av dem – alla är hycklare. Avslutningsvis säger han, trots det:…
– Skulle jag rösta i dag skulle jag rösta på Löfven. Han säger äntligen det jag alltid har sagt: att man måste samarbeta över blockgränserna. Han borde samarbeta med Reinfeldt. De är båda två smarta killar som i grundfrågorna säger samma sak.
När Utbildningsradion i programmet ”Välkomna nästan allihopa” frågar ungdomar om Bert Karlsson, känner ingen till hans politiska bakgrund, utan bara hans medverkan i media, exempelvis som jurymedlem i TV3:s Talang.
Ny Demokrati satt i riksdagen 1991-1994 och hade en klar invandringsrestriktiv linje med krav på minskad u-hjälp, utvisning av invandrare som begår brott, lån i stället för bidrag och tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd.

Emil Ahmetbasics, verksamhetschef för Bert Karlssons fyra asylboenden, berättar att Bert, utan egen vinning, gör mycket för att hjälpa asylsökande, och att bilden av Bert som rasist är långt ifrån hur han agerar praktiskt. Foto: Stefan Mattssson.
Emil Ahmetbasics, verksamhetschef för Bert Karlssons fyra asylboenden, berättar att bilden av Bert som rasist är långt ifrån hur han agerar praktiskt. Foto: Stefan Mattssson.

Försvaras mot rasismstämpeln
Partiet gjorde sig känt för en främlingsfientlig retorik och för att sprida falska historier om invandrare, som journalisten Björn Häger påminner om. Parhästen Ian Wachtmeister sa bland annat om muslimer 1993: ””Folk i Sverige är rädda för de här människorna. Det är bara vi som vågar tala om den här saken. De andra politikerna är fega.”
Samma sommar väckte Bert stor uppmärksamhet då han lanserade nationalistiska gruppen Ultima Thule, via sitt bolag Mariann Grammofon.
– De hade en idiot i gruppen, det var deras problem, säger Bert i dag.
Prästen Leif Eliasson försvarar honom:
– De som säger att Bert är rasist har inte sett honom i verkligheten. Han är här varje dag och är så engagerad i ungdomarna här. Det mesta av det han gör behöver han inte göra egentligen.
Aktivitetsansvarige Joseph Mbumba, som tidigare jobbat vid Migrationsverket, håller med:
– Jag fick höra rykten när jag började här om att Bert skulle vara främlingsfientlig. För mig är det helt obegripligt.

Sara, 5, leker i de långa korridorerna på Stora Ekeberg. Foto: Stefan Mattsson.
Sara, 5, leker i de långa korridorerna på Stora Ekeberg. Foto: Stefan Mattsson.

”Påhoppad journalist satte igång drevet”
Det är eftermiddag och skolbussen har kommit. Bert hejar på ett par flickor som studsar förbi honom i entrén.
Han har tidigare sagt att han blivit felciterad, och nu beskriver han att han fått rasiststämpeln orättfärdigt.…
– Det började med att jag påtalade ekonomiska oegentligheter kring en känd journalist. Då satte han i gång det här drevet mot mig.
– Jag har aldrig varit rasist. Jag har alltid jobbat med invandrare. De jobbar bättre än svenskar. De flesta av de tolv jag anställt här är invandrare.
”Lasermannen”, John Ausonius, har i intervjuer med journalisten Gellert Tamas sagt sig ha inspirerats av Ny Demokrati då han sköt invandrare på 1990-talet.
– Han kan ju säga vad som helst, det kan ju alla säga, om vad de inspireras av. Det där tror jag inte på.

Hyllar Nelson Mandela
Kan du förstå att det är svårt att få ihop din politiska bakgrund med det du gör nu?
– Nej. Jag har inte ändrat mig alls sedan Ny Demokrati, jag står fortfarande för samma saker.
En timme därpå säger han:
– Jag tycker Sverige borde ta in fler invandrare, och göra det på rätt sätt. Dels se till att de kommer in i samhället, lär sig språket och få jobb så snabbt som möjligt. Men också öppna upp möjligheterna för dem som verkligen behöver skydd att söka det. Som det är nu är det hyckleri, att de måste ta sig hit på olaglig väg. Det är inhumant och ineffektivt.
– Jag vill säga: Nelson Mandela är konceptet över hela världen. Han kände inget hat när han kom ut. Han förenade alla. Han var väldigt bra.

Bert om citaten som förföljt honom

* I Expressen 1992 sa Bert: ”Jag skulle vilja se Bengt Westerberg få sin dotter hiv-smittad av en flykting. Han pratar så fint om flyktingarna men han skulle bo ett tag i de där gettona de skapar”.
– Han har inte ens en dotter (Westerberg har två döttrar, reds anm). Och när det gäller aids-test för flyktingar var vi för det. Ska det behöva bli så att en politikers dotter drabbas av aids innan det händer något, precis som det är med övergångsställen eller annat?
Så du är felciterad?
– Ja det är en förvanskning av det jag sagt. Men jag kan ju ha sagt så, du förstår vad jag menar, men det jag säger nu är det som gäller. Det måste hända något innan de tar tag i något.

* På frågan om Berts dotter skulle vilja gifta sig med en muslim sa han, i samma intervju: ”Jag skulle göra allt för att förhindra det. Man ska inte gifta sig med människor från andra kulturer. Det visar sig gång på gång att det inte går”.
– Jag tror det är svårt med kulturer. Alla hedersrelaterade mord är ju kulturellt. Det är klart att det funkar ibland, för vissa går det jättebra. Men religion och kulturer är det svåraste som finns att förena.
Men att rikta det mot just muslimer…
– Hon skulle få bestämma helt själv och gifta sig med den hon vill. Jag kan bara säga att det finns ett problem och man ska vara försiktig så att man inte drabbas av sådana grejer i relationer man inte känner till.
Gäller inte det i alla relationer?
– Jo, det gör det. Men att jag ser ett problem i att vissa kulturer inte kan förenas.
Menar du att vissa kulturer är oförenliga, alltså?…
– Nej, man kan aldrig uttala sig generellt. Men religion är en stor bov. Alla utgår egentligen från samma religion, men har olika tolkningar. Jag är inte kristen, tror inte på Gud, men jag tror på budskapet. Men många använder religion som maktmedel. Det finns både muslimer och kristna som beter sig som svin.
Hur ska man hantera olika religioner och kulturer då, anser du?
– Det har inte jag några svar på, det är ett olösligt problem som jag ser det. Se bara på Israel och Palestina. Jag är tveksam där, jag tycker båda parter gör fel så in i helsike. Och det går ju inte att säga att man ska göra något samtidigt som man bygger murar. Jag förstår inte att man inte kan leva ihop.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB