Startsida / Inlägg

Fler kommuner kritiserar – Billström: ”Fungerar bra”

av Lisa Röstlund

I går besökte vi Avesta i Dalarna, där kommunalrådet Lars Isacsson var kritisk mot att Migrationsverket inte tar ordentligt ansvar för de asylsökande som finns i kommunen. Han efterfrågar bättre kommunikation mellan kommunen och verket, och ser helst att det vore kommunen som tog huvudansvar för etablieringen av nyanlända flyktingar.

Samma frågor har lyfts i Värmland. Flera kommuners kommunalråd har försökt agera i frågan för att få Migrationsverket att ta sitt ansvar och att verket kontaktar kommunerna i tid för att kommun och landsting ska kunna planera för att sätta in resurser.
En av Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter, Lars Mejern Larsson, ställde för en månad sedan en skriftlig fråga till migrationsminister Tobias Billström och därefter höll en interpellationsdebatt i riksdagen.

”I Filipstads och Storfors kommuner har ett stort antal platser upphandlats utan någon dialog med kommunerna, vilket har medfört brister i mottagandet vad gäller skolgång och barnomsorg. Kommunerna behöver få information på ett tidigt stadium för att kunna vara delaktiga och planera sina åtaganden på ett så bra sätt som möjligt”, skriver Larsson bland annat.

Billström svarade i följande interpellationsdebatt i riksdagen den 19 november bland annat:
”Under den senaste tiden har mellan 1 500 och 1 900 personer sökt asyl i Sverige varje vecka. När Migrationsverket ordnar boende åt asylsökande måste man göra detta i enlighet med de regler som finns för offentlig upphandling. Det är med andra ord en mycket stor utmaning för Migrationsverket att upphandla bostäder för asylsökande i den takt som krävs just nu.
Migrationsverket kontaktar regelbundet bostadsbolag för att ta reda på om intresse finns av att hyra ut till Migrationsverket. Om ett bostadsbolag visar ett intresse informerar Migrationsverket ledningen för den aktuella kommunen.
Det är viktigt att Migrationsverket har en tidig och tydlig kommunikation med kommunerna för att i största möjliga utsträckning underlätta arbetet med att hantera de utmaningar det kan innebära för lokalsamhället vid en större etablering”.

Billström lade till att det vid större tillströmningar riskerar bli flaskhalsar, men att han nyligen besökt Värmland och att hans intryck är att det efter omständigheterna fungerar bra.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB