Startsida / Inlägg

Uppmaningen till Billström: Lev som asylsökande

av Lisa Röstlund

En vuxen asylsökande ska leva på 61 kronor om dagen – och summan har inte höjts sedan 1994.
Riksdagledamoten Christina Höj Larsen (V) uppmanade i dag migraionsminister Tobias Billström (M) att leva som asylsökande.
– Jag skulle vilja be ministern anta utmaningen att leva på 61 kronor om dagen i en månad.

I dag debatterades budget för migrationsområdet i riksdagen. Vänsterpartiet vill att dagersättningen för asylsökande, som i dag är 61 kronor per vuxen person, om man lever tillsammans med en annan vuxen, ska höjas. Ersättningsnivån har inte höjts sedan 1994.

Christina Höj Larsen (V). Foto: Vänsterpartiet.
Christina Höj Larsen (V). Foto: Vänsterpartiet.

V:s migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen uppmanade under debatten i dag migrationsminister Tobias Billström att prova på hur det är att leva på dagersättningen.
– Jag skulle vilja be ministern anta utmaningen att leva på 61 kronor om dagen i en månad. Jag gör självklart samma sak. Det kommer vara lättare för oss. Vi har vintekläder, våra barn har leksaker, sa Höj Larsen och fortsatte:
– Men det är en låg nivå och det är viktigt att vi politiker inser konsekvenserna av vår politik. Det måste finnas rimliga levnadsvillkor i Sverige och det börjar med att vi ska höja ersättningen, med åtminstone 30 kronor. Jag hoppas ministern vill lämna bubblan en stund. Jag undrar: antar ministern den utmaningen?

Tobias Billström (M). Foto: Aftonbladet.
Tobias Billström (M). Foto: Aftonbladet.

Tobias Billström svarade att man bör se till helheten:
– Det är viktigt att vi tittar på de totala mottagningsvillkoren. Som asylsökande bor man utan hyra. Och om det inträffar något som gör att dagersättningen inte räcker, exempelvis om det föds ett barn, så har man rätt att ansöka om extra ersättning, sa han och fortsatte:
– Det är klart att 61 kronor inte är mycket pengar. Men det här handlar om en begränsad period. Det är begränsat med människor som befinner sig i systemet under en längre period och om de gör det har det också med eget ansvar att göra.

Billström tog upp att en ökning av dagersättningen med 30 kronor skulle inneböra en kostandsökning för staten med 600 miljoner kronor.
– Var ska de pengarna tas ifrån? Politik är en fråga om prioritera och för mig och regeringen är det viktigaste att prioritera kortare handläggningstider. Vi tycker att budgeten ser bra ut som den gör, men jag har förståelse för att man tycker att det är lite pengar.

Efter debatten säger Christina Höj Larsen till Aftonbladet:
– Han svarade inte på min direkta fråga om han skulle vilja anta utmaningen och det tycker jag är fegt. Jag tycker det är viktigt att man som politiker förstår konsekvenserna av den politik man för.
– När det gäller prioriteringar håller jag med, visst handlar det om prioriteringar. Regeringen har ju visat att de alltid prioriterar restaurangmoms och jobbskatteavdrag framför att göra levnadsstandarden dräglig för dem som har det sämst. Så det här var ett väntat svar.

Lisa Röstlund, reporter

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB