Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Få ut mer av din styrketräning

av Anna
axelp2_a.jpg
Bild från förra sommaren.

Vad gör ett bra styrketräningspass? Efter alla mina år i gymmet (16 år styrketräning varav 12 år jobbat med träning) har jag lärt mig att vikterna är ganska oviktiga. Det som gör ett bra träningspass är enligt mig:

 1. PLAN – helst ska du veta vad du ska göra innan du kommer till gymmet (med reservation för utbyte av övningar om något är upptaget). Då blir passet som mest effektivt. Håll dig till planen och ge inte upp när du börjar bli trött.
 2. FOCUS – var här och nu i det du gör. Det funkar inte att tänka på vad du ska äta till middag. Du måste tänka ex. ”nu ska jag spänna axlarna och pressa upp vikterna minst 10 ggr”. Mellan varje set kan du däremot slappna av och spana på killen i maskinen bredvid..
 3. KONTAKT – du måste hitta musklerna du ska jobba med. Focusera på dem och ha kontakt med dem under hela övningsutförandet. Slappna inte av en enda sekund i musklerna du tänkt träna. Välj hellre en lättare vikt tills du fått kontakt. Känner du inte i rätt muskler kan du lika gärna hoppa över övningen och välja en annan.
 4. UTMATTNING – gör så många repetitioner att du absolut inte orkar en enda till. Ofta orkar du två eller tre repetitioner till när du är beredd att ge upp. Vill du ha resultat måste du tåla lite smärta (rätt sorts smärta).
 5. GLÄDJE – inte minst av allt måste du tycka det är kul! Njut av att ha kontroll över din kropp och makt att forma den enligt dina önskemål med rätt träning, kost och vila. Tycker du inte det är kul, prova att anlita en PT eller välj en annan träningsform (kanske gruppträning?). Alla måste inte gilla styrketräning och det finns andra former att bygga styrka på.

Lycka till! 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB