Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Veckomatsedel med recept

av Anna
kycklwok.jpg
En bild på min egna kycklingwok med massor av grönsaker får symbolisera skolans hälsosamma mat.

Mina barn går på en grym skola/förskola med rörelse- och hälsa som inriktning. Där serveras bara bra mat utan socker och det mesta ekologiskt. Känns extra viktigt att i så tidig ålder lära barnen vad som är bra för hälsan, att det blir en naturlig del av livet att motionera och äta bra mat (även om det kan bli en och annan korv här hemma 😉

Så här ser veckans matsedel ut som tillsammans med annan info läggs ut på skolans hemsida. Även recepten läggs upp, så här har du en matplan för hela veckan:

MATSEDEL FÖR VECKA 45:
Måndag 7/11
Timjanskyckling med ugnsbakade grönsaker:
Kyckling i kub, timjan, potatis i kub, morötter delat, squash i kub, vitpeppar, salt, olivolja, matyoghurt. Börja men att blanda all ingredienser rör. Sätt på ugn i 200 grader. Häll blandningen i ugn form och lägg sedan i ugn i ca 20 min. Blanda yoghurt med lite vitlök, salt och servera ugnsbakade kyckling och grönsaker.
 
Tisdag 8/11
Tomat lax med kokt fullkorn ris:
Lax i kub, rödlök, svarta oliver, tomat i kub eller krossade, morot i ringar, basilika färska, olivolja, flingsalt och vit peppar. Värma upp olja i en kastrull. Fräs löken ca 3min. Häll i tomat, morot, oliver och pressade vitlök. Rör om i ca 6 min. Häll på havremjölk och låt puttra i 4min.Llägg i laxkub och låt koka 6min. Garnera med basilika och servera med fullkorn ris och sallad.
 
Onsdag 9/11
Quornfärs med pasta:
Qournfärs, röda och gulpaprika i kub, gullök strimlad, smör bönor, krossade tomat, matolja, vitlök pressad, matyoghurt eller havremjölk och pasta. Fräs lök och vitlök i olja. Lägg i sedan quornfärs och rör om. Lägg i krossade tomat och paprika och låt koka under lock. Blanda i smör bönor, yoghurt och smaka med salt och kardemumma. Servera med pasta och sallad.
 
Torsdag 10/11
Fisk med frasigt täcke och kokt potatis:
Sej eller torsk filéer, färska dragon, pressad citron, salt, riven ost, tomat i ½ och persilja. Ugn: 225. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Salta och pressa över citron. Täck med folie och ugnskoka fisken ca 15 min. Smält under tiden fettet och blanda med dragon, kokosflingor, salt, persilja och ost. Tar ut fisken och lägg tomat på och fördela blandningen över fisken. Gratinera i ca 15min. Servera med potatis och sallad.
 
Fredag 11/11
Gratinerad köttfärs med purjolök och bulgur:
Purjolök, strimlad, köttfärs, potatismjöl, havremjölk, salt och vitpeppar, soja, vitlökpressade och river ost. Ugn 200 grader. Blanda ner färs, salt, vitpeppar, purjolök, vitlök, ost, potatismjöl och lite havremjölk. Blanda till en smet. Lägg smeten i ugnssäker form och lägg i ugn i ca30 min. servera med bulgur och sommar sallad.
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB