Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Löpteknik – mina bästa tips

av Anna
lopn_vinterbacke.jpg
Backe nr 1 jag körde 6 intervaller upp för i morse.

Jag har lovat er läsare att skriva om löpteknik och jag är inget proffs, men sprang min första träningsrunda (inför skidtävlingssäsongen) som 7-åring så jag har god erfarenhet. Funderade lite på ämnet och kände efter i kroppen extra noga vid dagens tidiga backintervallpass. Klev upp kl 05.40 för att hinna ut innan mannen åkte till jobbet och sprang en runda på 9,5 km med focus på puls. 12 backintervaller fördelat på två backar i Lilljansskogen, en kort brant och en lång seg. Första vändan är alltid jobbig och mjölksyreframkallande, men sen får jag in tekniken och flyt. Blev en bra runda och perfekt komplement till mina långpass (även typ av löpning ska varieras för bästa resultat).

Mina bästa löptips, grundade på egen erfarenhet och känsla:

 • Bålen: STARK mage! Känn hur de inre magmusklerna är med och lyfter benen.
 • Benen: LYFT den ordentligt. Jag ser många som släpar fötterna efter sig – det blir bara ännu jobbigare. Snabba fötter som att du sprang på brinnande lava och det må låta motsägelsefullt men försök slappna av i benen vid lyftet för att sen ge kraft åt frånskjutet.
 • Fötterna: Sätt i hälen först och rulla på foten tills framfoten/tårna skjuter ifrån. Lätt att få ont i benhinnorna/vaderna om du springer mycket på tå.
 • Armar/axlar: Slappna av i nacken och sänk axlarna. Känn kraft och nyttja armpendlingarna för att få fart (extra viktigt vid just intervaller).
 • Backlöpning: Ta kortare, snabbare steg och känn att du trycker ifrån med baksida lår/rumpa + får hjälp av överkroppen för att få upp fart. Tänk ”allt jag har uppför – sen vila nerför”.
 • Andning: DJUPA andetag för att nyttja hela lungorna! Även om du är anfådd – försök andas in djupt genom näsan och blås ut all luft genom munnen. Här har du som tränar yoga stor nytta av att kunna djupandas.
 • Tanken: Din mentala inställning är superviktig. POSITIVA tankar! Tänk ”lätta ben, snabba fötter”, tänk på musklerna som jobbar, lägg focus på andning och sätt rimliga mål. Gå hellre in med inställningen att du ska springa 1 km än 1 mil för att inte vara mentalt trött redan innan passet börjat. Du måste inte springa 2 mil (som galna jag) om du inte har en Marathon som mål.
 • Krydda: Med favoritmusiken, spring när bästa radioprogrammet går, dra med en kompis, höj motivationen med en cool träningsapp (t.ex. Nike+), planera något extra gott att äta efter löpningen, köp fina löpkläder – alla morötter är tillåtna! 🙂

Viktigast av allt – SPRING och njut av frihetskänslan! 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB