Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Lat av styrketräning?

av Anna
neon_outfit.jpg
Vila mellan seten axelpress i smidthmaskin. Inte lat för det.

Svar på frågan – inte alls! Känslan är helt annan mot ett konditionspass eller gruppträning eftersom du i huvudsak jobbar med en annan typ av muskelfibrer. Och även om du inte svettas floder kan du ta ut varje muskelfiber ordentligt vid ett rent styrketräningspass. T.ex. fyra övningar för axlarna med fyra set per övning och 12 reps = 192 reps enbart för axlarna! Det är ju uppenbart att den muskeln fått mer träning än vid löpning.

Jag fick ett brev av en läsare som försöker komma igång med styrketräning på egen hand efter att ha kört mycket konditionsträning och Bodypump. Hon känner sig ”lat” när hon inte är lika slutkörd efter styrketräningen som konditionspassen och tror hon gör fel. 

Syftet med styrketräning är inte att svettas och bränna kalorier (på samma sätt som konditionsträning/gruppträning) utan att bryta ner muskelfibrerna för att de ska förstå att de måste bygga upp sig ännu starkare för att klara utmaningarna du utsätter dem för. Men för att detta ska ske måste du hela tiden öka vikterna, antalet reps, byta övningar och ordning på övningarna så att kroppen inte blir bekväm och ”känner att den har tillräckligt med muskler”.

Vill du veta mer om styrketräning kan du läsa: 

 • Tips på hur du kan ta ut dig med drop-, super- och triset hittar du här.
 • Tips vid tung styrketräning här.
 • Allmäna styrketräningstips här.

Jag har självt lärt mig älska känslan av att vara matt i de muskler jag styrketränat och slutar inte träna en muskel förrän kontakten och tröttheten i muskeln är total. Men visst har jag dagar då jag inte är lika focuserad och tar ut mig max (som idag), men även de passen är bra på andra sätt. Man måste inte alltid prestera – att njuta och ha kul är minst lika viktigt. Keep up the good work!

Träningsoutfit med lördagstema neon: Linne – Under Armour, sport-bh och byxor – Röhnisch, strumpor – Gococo, skor – Adidas.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB