LCHF-pizza (med nya Smetana)
av
Middagsvalet blev LCHF-pizza (och pannkakor till barnen) som en av er läsare tipsade mig om – TACK! Jag hittade ett recept på botten som jag gjorde om lite. Istället för grädde använde jag mig av en ny mejeriprodukt från Arla Köket – Smetana, som är en tjock syrad grädde. Används på samma sätt som créme fraiche, matyoghurt och gräddfil med en fetthalt på 42%.
Som topping (förutom tomatsåsen) hade jag rökt kalkon, skivade champinjoner, banan (motverkar lite av LCHF-tänket med skit samma) med curry på, riven mozarella och basilika. Lite ruccolasallad på skulle vara gott, men det fick bli vanlig blandsalld till istället.
Resultatet blev mycket bra så det här måste göras om. Även mannen gillade den nyttigare varianten så extra plus för det.
Trevlig helg och håll tillgogo med receptet nedan! 🙂
Ingredienser botten:
- 120 g keso
- 4 ägg
- 2 dl Smetana
- 0,5 dl parmesan (eller annan smakrik ost)
- 1 msk örtsalt (eller t.ex. Italiensk salladskrydda)
- 4 dl riven ost (jag använde mig av riven mozarella)
Tomatsås – koka ca 10 min och låt svalna lite.
- 0,7 burk krossade tomater
- Kryddor efter smak,
- Ev 1 grönsaksbuljongstärning (jag tog René Voltaires)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna med papper.
- Börja med botten: Vispa ihop cream cheese, och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesanosten, vispa ordentligt. Blanda sedan i resten av osten.
- Häll allt på den papperklädda plåten, och bred ut till en jämn botten.
- Grädda i 175 grader i 25-30 min tills den blir gyllene. Under tiden kokar ni ihop tomatsåsen, och förbereder toppingen.
- Läger på tomatsåsen och toppingen. Ställ in Pizzan i ugnen på 200 grader i fem minuter (tills osten smält).
- Skär upp och njut ihop med en trevlig sallad.