Kokosfettets positiva hälsoeffekter
av
Kokosfett har länge haft dåligt rykte p.g.a. sitt mättade fett, men de senaste åren har fler och fler insett hur bra det är för hälsan:
- Till skillnad mot animaliskt fett, som också är mättat, är det mer lättsmält och kan användas som energi i kroppen precis som kolhydrater.
- Lagras inte som kroppsfett utan ökar ämnesomsättningen.
- Fungerar på samma sätt som ketoner och ger hjärnan snabb energi. Kokosfett är därför optimal energikälla vid Low Carb-dieter vid träning och för att hjärnan behöver fett för att fungera normalt.
- Kallpresad kokosolja tål värme bättre än andra fetter varför det är kanon vid stekning. Du slipper dessutom stekos.
- Härsknar inte som annat fett.
- Fungerar som en antioxidant och förbättrar upptaget av essentiella fettsyror och skyddar dem från oxidation.
- Rikt på laurinsyra som ger skydd mot virus, bakterier och svamp.
- Bra för huden – mot torr hy, torra läppar, trötta ögon, vid psoriasis, eksem, hindrar rynkbildning och motverkar åldersfläckar.
- Kan användas som hårinpackning.
- Solskydd mot de ultravioletta strålarna.
Fakta från Holistic.
Nu när jag mår bättre har jag fått i mig en sked kokosolja i en supersmarrig smothie (recept i morgon). Riktigt gott där i och verkligen något för mig som inte äter så mycket kolhydrater men ändå vill ha bra energi och en klartänkande hjärna.