Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Annas formtips 4: Konditionsträning

av Anna
lopning2.jpg
Löpning är inte bara grym konditionsträning utan även mental avkoppling och tid att tänka.

KONDITIONSTRÄNING:

 • Löpning – klart bästa konditionsträningen när det gäller tillgänglighet, pris, effektivitet tycker jag. 
 • Variera träningen. Jag brukar variera löpningens distans, mellan olika typer av intervaller, olika rundor, intensitet, med utan sällskap eller musik, med barnvagn o.s.v. Sen kör jag ibland kondition på olika maskiner i gymmet, cyklar och åker skidor på vintern. På så sätt blir träningen roligare och kroppen får hela tiden nya utmaningar.
 • Puscha dig själv för att bli snabbare/få bättre kondition. Springer du alltid samma runda på samma tid blir du inte snabbare. Så är det bara. Därav vikten av variation och att ständigt utmana dig själv.
 • Löpning bränner mer än promenader. Många tror att det är bättre att gå promenader för att bränna fett, men faktum är att du bränner lika mycket fett genom att springa PLUS kolhydrater. Dessutom får du bättre syreupptagningsförmåga, högre förbränning resten av dygnet och inte minst blir träningen mer tidseffektiv. Jag har nästan slutat med promenader (i vanliga fall när jag kan träna normalt) och springer hellre 3 ggr/vecka än promenerar 6 dagar/veckan. Det spar tid och ökar konditionen.
 • Promenader är bra eftersom de inte sliter på kroppen såsom tuff konditionsträning och när du vill träna lågintensivt före frukost.Det räcker med en kopp kaffe/te före om du äter direkt efter promenaden och då är det lättare för kroppen att ta av kroppsfettet (istället för det socker du ätit). Är du mycket hungrig/rädd att bränna muskelmassa – ät något proteinrikt innan i mindre mängd. Jag tar lite proteinpulver + grönt te innan mina powerwalks och äter sen ordentligt efter.
 • Träna den typ av konditionsträning du tycker är rolig och som känns bra. Hur effektivt det än är att löpa ska det inte vara en plåga. Då är det stor risk att du lägger av. Träning ska vara kul!

O.B.S. Det här är mina personliga tips som kanske inte funkar för alla, men som gör det för mig.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB