Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Olika generationers husmanskost

av Anna
kycklingwok.jpg
Dagens middag: Wokad kyckling, broccoli, lök & champinjoner med fetaostsallad & avocado.

När mina föräldrar bodde hos mig och barnen en vecka då Jonas var i USA var det jag som stod för matlagningen och val av rätter. Det blev mycket kyckling i olika former, lax, köttfärs i pitabröd, grönsaker i ugnen, ”fuskpizza” (gjord på tortilliabröd) m.m. – min typ av ”husmanskost”. I min matlagning ingår ofta fetaost, soltorkade tomater, avocado, aburgine, oliver, permasanost.. Ingredienser jag aldrig åt som barn och som mina föräldrar sällan äter. 

Jag vet inte om det verkligen ÄR en ny typ av husmanskost som vuxit fram med nya generationer eller om det bara är jag som skapat mina egna rätter mot vad min mamma lagade. Kanske handlade det förr mer om vilka råvaror som fanns att tillgå där man bodde? Och kanske är min generation mer påverkade av trender inom kost och näring, av olika kulturer då vi reser på ett annat sätt, samt olika dieter? 

tjalknol2.jpg
Gårdagens middag: Tjälknöl med kantarellsås, sallad & klyftpotatis (ej på bild).

Med undantag från dagens kycklingsallad (översta bilden) som jag fixade själv, bjuds vi mycket på ”traditionell svensk husmanskost” hos mina föräldrar. Som helstekt kött, potatis, kantarellsås (t.ex. tjälknöl på bilden ovan), köttfärsås, pannkakor, biffar, köttgryta, insjöfisk, falukorv (gjord på eget kött), potatismos, hemgjorda köttbullar och hel grillad kyckling. Mat lagad från grunden utan halvfabrikat – det jag anser vara viktigast av allt för att äta hälsosamt.

Vissa rätter har jag plockat med mig, andra lagar jag mest åt barnen och några äter jag bara när mamma lagatAtt jag inte ger mig på vissa av ”mammas rätter” beror mest på att jag bara blir besviken över att de inte blir lika goda när jag själv gör dem. Därför passar jag på att frossa i hennes mat nu. Mmmmmammas mat!

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Nils Höglander och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB