Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

PT-Convention 2012 – dag 1

av Anna
jag_johanna.jpg

KTH-Hallen var inte helt fel att arrangera PT-Convention på tycker jag – inte bara för att jag får kramas med mina kära arbetskamrater (ovan Johanna), utan för att det inte blir så långt mellan olika workshops och alla utställare är samlade på samma plats. Sen kanske lokalerna är små mot Bosön där konventet var förra året, men stämningen var ändå skön igår.

fredrik.nystrom.jpg

Fredrik Nyström, professor i internmedicin, inledde konventet för min del med en mycket intressant föreläsning om kost – om kolhydraters påverkan på blodsocker, levervärde, hos överviktiga och diabetiker. 

Han presenterade en omfattande studie om vad som händer om man slutar träna och äter endast skräpmat, typ en svensk version av ”Super size me” men gjord på fler försökspersoner. Det visade resultat på hur metabolismen ökar med ett större kaloriintag, att fettet hamnar mer på höfter/lår hos kvinnor och i buken hos män (farligare). Kanske något många känner till redan, men här såg man fakta svart på vitt. Och vitt på svart..

fredrik.nystr.jpg

Mycket av Fredriks studier pekade på att det är kolhydraterna, inte fettet som gör oss feta och Livsmedelsverkets rekommendationer om att ligga lågt på fettet är förlegat. Fett – mättat som omättat har istället positiv påverkan på det goda kolestrolet och att rekommendera diebetiker LCHF-kost verkar klokare än att be dem äta massa frukt (d.v.s. socker).

Jag håller med Fredrik, men även som han sa att råden om att undvika kolhydrater gäller de som ligger på ett överskott av kalorier, är överviktiga eller har diabetes. Vi som tränar mycket och är normalviktiga kan äta som vi alltid gjort. Kolhydrater är trots allt bästa bränslet för prestation inom idrott.

En annan sak jag fick med mig var att träning sänker blodsockret men att antioxidanter faktiskt har en negativ påverkan. Nu nämnde han bara det kort, men att antioxiadnter i hög dos är dåligt för blodsockret ville han påvisa. Blåbär på gröten är kanske inte så bra trots allt, men jag tror ändå de har andra hälsofördelar och kommer fortsätta äta mina bär.

I slutet pratade Fredrik om hård träning och berättade om en studie gjord på löpare som tog ut sig maximalt. Det visade sig döda hjärtmuskelceller och slita mer än vad det gör nytta. Skrämmande, varför man ska vara försiktig med att ta ut sig helt vid varje pass. En lärdom jag ska ta fasta på (EFTER Tjejmilen 😉 

Ja, det var väldigt många ”aha” jag fick med mig, viss ny kunskap och annan där det jag personligen testat (att ligga lågt på kolhydrater) visade sig stämma. Trots en liten varm lokal utan luft ville jag att han skulle fortsätta – jag ville veta mer. Bra betyg till Fredrik Nyström!

ua_pt_conv.jpg

Sen mingel bland utställarna och såklart en sväng till Under Armours monitor. Jag fick med mig de gröna läckra shortsen som jag länge spanat på. De fina capritajtsen till höger äger jag redan och var del i dagens outfit.

Kan förresten passa på att tipsa om att Under Armour nu på torsdag 23/8 öppnar en shop på Stadium Sergelgatan. Grymt, och jag ska försöka hinna förbi och kika på allt snyggt.

grodhopp.jpg

 

Sist ut gick jag på Frida A. Weranders workshop ”Snygg naken med Tripel-F”. Det hela gick ut på att du ska jobba med din hållning och få bättre kroppskontroll vilket gör dig snyggare. Att stärka baksidan och bli medveten om hur vi aktiverar kroppens muskler. Vi fick bl.a. prova på olika rörlighets- och spänstövningar hämtade från friidrotten som jag ska plocka in i min egen träning och till lämpliga PT-kunder (och visa er i bloggen).

Jag kände mig långt ifrån attraktiv där jag hoppade runt som en groda, men naken blir jag säkert sjukt snygg, haha 😉

frukost_uppl.jpg
Bär, banan, gröt, proteinkräm, nötter och te.

Nöjd med dag 1 och nu uppladdad med en frukost betående av mycket protein, fett, endel kolhydrater OCH antioxidanter. Bra energi för en heldags nya intryck och kunskap!

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Lukas Jacobson, Hanna Lindström, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB