Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Stevia – för bra för att vara sant?

av Anna
kladdk_mandelm_gr.jpg

Söta goda grejer, bakverk och godis HELT utan att påverkar blodsockret eller vara farligt för kroppen och HELT naturligt. Låter för bra för att vara sant tyckte jag när det lanserades i Sverige och nu har jag fått bevis på detta genom tips från en läsare.

stevia_vissen.jpg

Så här läser jag på Zarahs sida:

Giriga producenter vill som vanligt tjäna pengar på allt de kan, och har således tagit fram en syntetisk variant av stevia, som genom genmanipulering blir vit och lättare att använda i produktioner. Anledningen? Stevia blir väldigt bitter vid upphettning, vilket sannolikt är en av anledningarna till att godkännande av produkten tog så lång tid. De stora producenterna kunde inte använda den naturliga produkten i sina upphettningsprocesser, utan att komplettera med annat sötningsmedel som tog bort stevians bitterhet, vilket gjorde att de var tvugna att hitta på en annan lösning. Om detta problem inte hade funnits, kan ni tro att Coca Cola och de andra pamparna hade betalat sig fram till ett godkännande långt tidigare. 

Hur som helst, så blir kontentan att den stevia som du köper ute i mathandeln eller som ingrediens i matprodukter, inte är naturlig, utan en kemisk och bearbetad produkt på samma sätt som mycket annat skräp i dagens matindustri. Det säljs självklart som en ”naturlig produkt”, så att du som konsument inte ska ha en aning om att det är onaturligt, men det är ju så det fungerar. Inte står det på förpackningen att du inte bör köpa produkten för att den innehåller kemiska, genmanipulerade tillsatser. Istället får man kunden att tro att det han/hon köper är en naturlig produkt från växtriket. 

Om du ska använda stevia så tänk på att den kommer från bladgrönt och således från växtriket. Naturlig stevia är alltså inte den vita produkt som du erbjuds och inte heller den vara som är utspädd med utfyllnadsmedel för att kunna användas (som när du köper en stor burk sötningsmedel, där du ska dosera i samma mängder som vanligt strösocker). Köp istället naturliga, ekologiska steviadroppar och/eller de naturliga bladen.

Idag är endast bearbetad stevia godkänd för försäljning, vilket självklart komplicerar saken. Undvik alla de produkter som använder syntetisk stevia, som fun light och felix ketchup etc. Dessa produkter är lika mycket skräp som det var när aspartam användes som sötning. Inget har förändrats, de har bara bytt namn på tillsatsen, för att du ska tro att den är bättre. 

Det enda sättet är att göra maten själv från grunden och/eller att handla från seriösa aktörer som satsar på ekologiska produktioner, som använder naturliga och bra råvaror i sina produktionsled, och som är intresserade av att bidra till miljön och hälsan, snarare än till sina egna besparingar. Kan också vara bra att veta att hel stevia (som är den naturliga formen) inte får säljas som livsmedel men att den istället säljs som kosmetiskt preparat.. 🙂

P.S. Intressant. Och tråkigt nog – när något verkar för bra för att vara sant ÄR det ofta det, både när det gäller kost och träning. Jag kommer inte sluta använda stevia (eller annat sötningsmedel. Eller socker.) men är ändå glad att veta sanningen. Och du – ett recept (med eller utan stevia – du väljer) på den läckra kladdkakan på översta bilden kommer på bloggen i morgon 😉 D.S.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB