Sockerfri äppelpaj och vaniljsås
avSocial söndag det här. Syster och kusin Olivia har precis varit här och strax kommer företagspolarna för att planera vårt gemensamma företag My Performance hemsida och ha trevligt.
Jag har bakat en sockerfri äppelpaj och sockerfri vaniljsås (modifierat recept från bloggen Allt om LCHF) att bjuda på och nu doftar hela lägenheten inbjudande av varma äpplen och kanel. Provsmakade lite vid fotograferingen – jättegott!
Äppelpaj LCHF 4-5 port:
- 4-5 äpplen (helst svenska)
- 1/2 msk kanel
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosflingor
- 1/2 dl hackade mandlar
- 1/2 dl hackade paranötter
- 1 tsk vaniljpulver
- 75 g rumsvarmt smör
- kokoschips att toppa med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 g varmluft.
- Smöra en ugnssäker form.
- Skala äpplena och skiva dem ganska tunt. Fördela äppelskivorna i formen och pudra över kanel.
- Blanda mandelmjöl, kokosflingor, vaniljpulver och hackade nötter och mandlar i en skål. Blanda med smöret så att det blir en smuldeg. Fördela blandningen över äppelskivorna.
- Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äpplena känns mjuka.
Vaniljsås:
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 äggulor
- ev. 1 knivsudd stevia
Gör så här:
- Vispa lätt 1 dl grädde och ställ åt sidan. Häll resten av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljpulver och ev sötning. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa upp äggulorna i en skål. Rör ner äggulorna i gräddblandningen. Låt blandningen sjuda på svag värme tills den har tjocknat något. Låt den stå och svalna och blanda sedan ner den vispade grädden.
Recept från bloggen Allt om LCHF