Det här med löparskador.
avI vissa undersökningar är det så höga siffror som 75 %. Det vill säga att tre av fyra av alla som löptränar regelbundet blir skadade och därför hindrade i sin löpning vid minst ett tillfälle per år. Det är väldigt vanligt med löparskador och de allra flesta sitter i fötter, underben och knän.
Hur ska man göra för att undvika att bli skadad?
Mitt första prio som tränare är alltid det man kallar för hållfasthet. Alltså att kroppen först och främst ska vara tillräckligt hållbar för ett visst tempo och träningsmängd innan man pushar på i träningen. Hur vet man att den är tillräckligt hållbar? En tumregel är att inte öka träningsmängd eller träningstempon för snabbt utan gärna hålla sig på samma nivå i minst 4-6 veckor innan man trappar upp till nästa nivå. Då hinner senor och muskelfästen vänja sig.
Det är alltid lika tråkigt när en klient får ont någonstans på grund av träningen, t ex som med Sannas knä. Jag är dock inte särskilt orolig då vi ”drog i handbromsen” så snabbt. Knäet kommer återhämta sig snart. Önskar att jag hade lite magic powers och kunde skynda på processen eller trolla bort problemet så Sanna får göra sig riktigt rättvis i juni. Men, kroppen får ta den tid den behöver och vi får lyssna noggrant på den närmsta veckorna!