Startsida / Inlägg

Några ord om luddiga regler och ”Så ska det låta”-komplex i nya ”Doobidoo”

av Klas Lindberg

Oklara regler.
”Så ska det låta”-komplex.
”Doobidoo” har identitetsproblem.
Det gick ett litet pirr genom kroppen när jag såg att det var säsongspremiär av ”Doobidoo”. Inte så mycket för att det var ”Doobidoo”, mest för att det var säsongspremiär för ett stort program, att tv-hösten sparkar i gång och en vi lämnar äntligen sommartablåerna bakom oss.
Det var rätt länge sedan jag såg ”Doobidoo”, en hel del har hänt sen sist. Ny studio, större anspråk, högre insatser.
Reglerna är luddigare än någonsin. De två lagen – bestående av folkliga Andreas Johnson och Caroline af Ugglas samt låtsasfolkliga Jonas Gardell och Kristoffer Appelquist – hade svårt att förstå hur de skulle göra för att få poäng. De tävlandes ögon blev alltmer osäkra ju längre tävlingen fortskred. Redan i första momentet ”På minuten” hjälpte Kronér till så mycket att det var larvigt.
Därefter började den stora förvirringen. Johnson/af Ugglas tryckte på knappen men det andra laget fick svara. Det hände en gång. Det hände två gånger. Det började bli irriterat. ”Men vi har ju tryckt”, hörde man Andreas säga till af Ugglas.
Förvirringen fortsätter. ”Jag fattar ingenting”, säger af Ugglas när de tryckt men ändå inte får frågan.
Det händer igen – och nu svarar af Ugglas trots att Gardell redan stulit frågan. Och plötsligt får båda poäng.
I studion börjar de skita i vilket, här hemma i soffan slutar man bry sig om poängen och fokuserar på annat.
Som att publiken är bra. Som att Appelquist hade behövt antiperspirant i ansiktet under sin och Gardells duett av ”Om du lämnar mig nu”. Som att det nya tävlingsmomentet med skivomslag är uppenbart förberett eftersom de tävlande paren utan att prata ihop sig vet exakt vilken långsökt förklaring de ska köra. Och att de långsökta kopplingarna är inspirerade av ”Så ska det låta”. Och att väldigt mycket i denna version av ”Doobidoo” faktiskt är – om man ska vara snäll – inspirerat av ”Så ska det låta”. Att faktiskt det enda som skiljer de två SVT-formaten är användandet av SVT-arkivet, eller vänta, gör inte ”Så ska det låta” det också?
Möjligen har ”Doobidoo” växt ur sin kostym, möjligen borde programmet gå upp i ”Så ska det låta”. Kronér hade oavsett varit en perfekt programledare för den mash-upen.

I kväll missar jag inte ”Sommarkväll” i SVT.

 

KLAS LINDBERG

 

He!

Nöjespanelen i ”Gomorron Sverige” är bättre än någonsin.

Eh?

”Skavlan – det bästa från våren 2013” var märkligt och de nyinspelade inslagen superpajiga.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB