Startsida / Inlägg

Kvinnor som hon gör en fascinerad

av Nöjesredaktionen

Ibland dyker det upp titlar i tv-tablån man hajar till lite extra inför.

Givetvis måste man se något som heter ”Kvinnor som du gör en man impotent”.

Och kvällens  ”K special” levde upp till förväntningarna.

 

Scenograflegendaren Gunilla Palmstierna-Weiss inleder med att berätta att hon är enögd sedan barndomens Wilhelm Tell-lek med brodern fick ett olyckligt slut.

Men det enda ögat har sett mer än de flesta.

Eller vad sägs om att vara fosterbarn hos en slaktare i Österrike, bombas i Rotterdam under andra världskriget, uppleva studentupproren i Berlin, Paris och Stockholm och hänga med Ulrike Meinhof?

Palmstierna-Weiss historia är också Europas – och kvinnoförtryckets.

Gunilla och hennes kompis, filmproducenten Anna-Lena Wibom, pratar i filmen – med rättmätig syrlighet – om hur de jonglerade flera jobb för att få ekonomin att gå ihop medan deras ”genier” till män enbart koncentrerade sig på konsten.

När Palmstierna-Weiss – som första kvinna någonsin – skapar scenografin till en pjäs i Tyskland i mitten av 60-talet står hennes make Peter Weiss som scenograf i programbladet.

När de åker till Nordvietnam och skriver en bok tillsammans om kulturlivet där står han senare som ensam författare på omslaget.

Jag kommer osökt att tänka på det slitna uttrycket ”Bakom varje framgångsrik man står en kvinna”.

Och när Stellan Skarsgård flinande säger att Gunilla ”var snyggast på teatern” tänker jag även på skämtteckningen ”Bakom varje framgångsrik kvinna står en man – som kollar in hennes häck”.

Själva dokumentären är traditionell, intervjuer blandas med arkivklipp och foton, samt upplästa delar ur Gunilla Palmstierna-Weiss memoarer.

Den största behållningen är samtalen med Gunilla själv, en fascinerande konstnär som öppenhjärtigt pratar om bråken med Ingmar Bergman, makens otrohet och kampen för ett drägligt liv för henne och hennes barn.

Missade ni ”Kvinnor som du gör en man impotent” i SVT2 kan ni se den på SVT Play till och med 1 juni. Då får ni också veta historien bakom titeln.

Sylvia Balac