Startsida / Inlägg

Drabbande och nära om Estonia

av Nöjesredaktionen

Det har gått två decennier.

Men Estoniakatastrofens svallvågor slår fortfarande hårt.

Jag var inte speciellt gammal när Estonia sjönk. Det är dock den första stora nyhetshändelse som jag har väldigt tydliga minnen av.

Och när man ser TV4:s ”Estonia 20 år ­senare” är det, precis som de anhöriga berättar, svårt att förstå att det gått så lång tid. De sitter fortfarande där med samma stora sorg och en tappad tro på samhället.

Johan Romins dokumentär närmar sig ­katastrofen från olika håll. Flera överlevande berättar närgånget om mardrömskvällen och hur de agerade när de förstod att skeppet var på väg att gå under. Det kommer fram fina historier om hur folk hjälpte varandra i en chockartad situation, men även hemska detaljer om hur andra utnyttjade ­tumultet till att råna sina medpassagerare.

Ingvar Carlsson och Mona Sahlin talar ut om det svåra politiska läget och de beslut som fattades i bärgnings­frågan. Sahlin konstaterar nu i efterhand att de i den pressade situationen gjorde fel som inte försökte få upp Estonia från havsbottnen. Man får en väldigt intressant bild av hur fel allt kan bli när en när en tragedi förvandlas till storpolitik.

Mest drabbande är dock besöket hos föräldrarna som förlorade sina döttrar. Den maktlöshet som de kände, och fortfarande känner, över att inte kunna ­påverka situationen. Det är omöjligt att inte bli berörd när de drabbade familjerna samlas vid det lokala minnesmonumentet, eftersom de inte har några ­riktiga gravar att gå till.

Dokumentären varvar de anhörigas berättelser med ljudupptagningar, nyhetsklipp och intervjuer med olika experter. ­Utan att ge några nya svar så fångar den skickligt hur en sådan här händelse drabbar så många på så olika sätt och 20 år senare fortfarande gör det.

En överlevande berättar att han bortsett från de 852 dödsfallen inte skulle vilja ha olyckan ogjord, då den trots allt berikat ­honom som människa. Det är en tanke som är svår att släppa.

I kväll tittar jag på utfrågningen av Jonas Sjöstedt i SVT1, 20.00.

Klass

”Masters of sex”, HBO Nordic. Alltjämt veckans stora höjdpunkt.

Pass

Att någon vill se Morgan och Ola-Conny leta isbjörn på -Svalbard i Kanal 5:s ”En stark Norge–historia” är för mig fullständigt obegripligt.

Stefan Sköld

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB