Startsida / Inlägg

Klyschig men rafflande Mellanösternsåpa

av Nöjesredaktionen

”Tyrant” är lika delar politiskt laddat kvalitetsdrama och daterad såpopera, och en buffé av arabiska schablonbilder.
Man har inte tråkigt för en sekund.
Viaplay har uppenbarligen en plan, och satsar offensivt på serier den här hösten.
I onsdags var det premiär för semifeministiska fantasyromantiksnackisen ”Outlander” – som ser ut att ha varorna som krävs för att dansa i ett par säsonger – och i går anlände ”Tyrant”.
En FX-serie från ”Homeland”-männen Gideon Raff och Howard Gordon, som visserligen inte blev det prestigedrama det lät som på pappret, men ändå är märkligt beroendeframkallande i all sin grandiosa såpighet.
Två svenskar – Fares Fares och Alexander Karim – syns i viktiga biroller, i vad som kort kan sammanfattas som en ”Gudfadern”-historia förlagd till den arabiska våren.
Storvulen scenografi och ambitioner att kommentera både Mellanösternproblematiken och maktens förförande mekanismer blandas med banal sensationsdramaturgi à la ”Falcon Crest” och andra stora 80-talstitlar på temat maktgalna familjer.
Adam Rayner spelar Bassam Al-Fayeed; ”Tyrants” egen Michael Corleone, som är son nummer två till den fiktiva arabnationen Abbudins diktator.
Bassam har levt i självvald exil i Kalifornien i 20 år, under namnet Barry, men när han motvilligt återvänder hem tillsammans med sin amerikanska familj, för att närvara vid sin brorsons bröllop, blir han insyltad i sin familjs blodiga affärer igen, och en slumrande makthunger väcks till liv.
Ojämnt agerade ”Tyrant” står och svajar mellan hög standard och rent töntiga inslag, och det finns inte en muslimsk klichébild i boken som är för trött för att få lite scentid.
Störst problem har jag med hur sexuellt våld mot kvinnor används direkt spekulativt, på ett sätt som kanske säger mer om manusförfattarnas kvinnosyn än om rollfigurernas.
Men sluta titta kan jag ändå verkligen inte göra.
För ”Tyrant” (som från och med nästa lördag även sänds i TV3) är rafflande trots alla sina brister.
I kväll zappar jag mellan valvakorna i SVT och TV4.

 

 

Ja!
En sådan kulturgärning av SVT att sända två timmar med Linda Pira!

 

 

Nja…
”Brevfilmen” har ett visst underhållningsvärde, men känns lite som en gammal ZTV-produktion som har grävts fram och lagts på bästa sändningstid i SVT.

 

Karolina Fjellborg