Startsida / Inlägg

Vuxet, varsamt och bedrägligt om vänsterprassel

av Karolina Fjellborg

Vad har hänt? Vem gjorde vad? Och vem i hela världen kan man lita på?
”The affair” har börjat släppa ifrån sig ledtrådar – men än så länge ligger mystiken tät i höstens bästa serie.

 
Platsen är de välbärgades semesterparadis Hamptons.
Den otillfredsställda, medelålders New York-bon Noah Solloway (Dominic West) anländer med fru sedan 17 år (Maura Tierney) och vanartig barnaskara – och möter den lokala servitrisen Alison Lockhart (Ruth Wilson), som är gift med en ranchägare (Joshua Jackson) och förlamad av sorg efter att ha förlorat ett barn.
Affär inleds, ett mörkt moln tornar upp sig – och någonting riktigt dåligt händer.
Vad vet vi inte än, men vi får långsamt pusselbitarna utlagda för oss genom att höra Noah och Alison – som sitter i polisförhör och ser tillbaka på händelserna (”True detective”-style) – återge vad det egentligen var som hände den där sommaren.

 
Förra måndagen gick ”The affair” ut stenhårt med den här tv-säsongens klart starkaste pilotavsnitt; ett tudelat litet melankoliskt och varsamt mästerverk om åtrå, sorg och minnets bedräglighet, där Noahs berättelse målade upp en bild, och Alisons en helt annan.
I går kom del två till HBO Nordic, och den befäster ”In treatment”-teamet Sarah Treems och Hagai Levis förvillande, förförande otrohetsmysterium som en mästerklass i dubbla perspektiv, och höstens mest intressanta, och… ja, vuxnaste nya serie.
Skådespeleriet är för finsmakare, och det är fascinerande hur huvudrollsinnehavarna spelar olika varianter av sina karaktärer, beroende på vems historia de figurerar i.
Och vill man läsa ut något mer ur ”The affair” kan man kanske dra paralleller mellan den Alison som Ruth Wilson spelar i Noahs version – ett sexigt, flirtigt och utmanande klätt objekt för hans besatthet – och problematiken kring hur kvinnliga rollfigurer lite för ofta skildras när berättarperspektivet är helmanligt.
Vilket det ju oftast är.

 
I kväll kollar jag in ”Korrespondenterna” (SVT2) om hur man hämnas runt globen.

 

Jippi!
Sarah Lancashire är en uppenbarelse i gripande, brutala, tragiska ”Happy valley” (SVT1).

 

Usch!
”Sveriges värsta bilförare” (Kanal 5) är ett riktigt rövprogram.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB