Startsida / Inlägg

Ingen vinter utan ”Vinterstudion”

av Nöjesredaktionen

 

K-märk Jacob Hård.

Och bevara SVT:s monopol på vintermys.

Det är svårt att föreställa sig ett värdigt liv under denna årshalva utan ”Vinterstudion”. I sju säsongers tid har man alltid vetat att man en grå januarihelg åtminstone har André Pops som guidar en genom sofftillvaron.

 

I år har man, för att använda ett klassiskt Kalle Grenemark-uttryck, spänt bågen rejält.

Under helgens längdskidtävlingar i Tour de ski, har Pops och expertsidekicken Johanna Ojala tagit steget ut ur studion och rapporterar från fältet nere i Oberstdorf. Ojala är för övrigt ett riktigt fynd som SVT har fattat att man bör utnyttja mer denna säsong.

Oerhört insatt och bra på att förklara saker som skillnader i teknik och träning utan att finta bort en som tittare.

Och jag känner att det snart är dags att föreslå en folkomröstning om att expertkommentatorn Jacob Hård (60 år i dag) aldrig får gå i pension. Av alla klassiska röster som SVT har i sitt stall så är nog han den som skulle vara svårast att klara sig utan.

I slalomsändningarna från Zagreb gjorde däremot Stig Strand sin näst sista insats som expertkommentator i SVT efter att ha blivit petad. Strands röst må också vara fastetsad i själen, men i ärlighetens namn så är Anja Pärsson ett mycket bättre alternativ då man vet att saker allt som oftast blir helt tvärtom mot hans förutsägelser i backen.

 

Men den allra största styrkan denna säsong är att man satsat mycket tid och kraft på genomarbetade reportage vid sidan av tävlingarna. I helgen visades en fantastisk dokumentär om Toini Gustafsson Rönnlunds väg från krigsbarn till OS-hjälte. Tidigare har man åkt hem till skidåkaren Kikkan Randall i Alaska, hängt med skidskyttebröderna Tarjei och Johannes Thingnes Boe på bergsklättring och följt ukrainska skidskytten Valj Semerenko på träning i Ryssland i skuggan av kriget.

För alla oss inbitna skidfanatiker är det guld att få en inblick i dessa supermänniskors vardag.

 

I kväll tittar jag på ”Året var 1965”, SVT1, 20.00.

 

Klass

Det är svårt att slita sig från Kanal 9:s ”Mad men”-maraton på förmiddagarna. Suget efter sista avsnitten växer.

 

Pass

Tjugonde säsongen av ”Så ska det låta”, SVT1. Har någon brytt sig de senaste 15?

 

Stefan Sköld

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB