Startsida / Inlägg

Oförarglig och småkul nyårs-tv

av Jan-Olov Andersson
Agnetas nyårskarameller. Foto: TV4
Agnetas nyårskarameller. Foto: TV4

Det är missarna man minns.

En utgångspunkt som har fungerat för lättsamma ”Agnetas nyårskarameller” i TV4 i tjugo år.

Vintern och snön blev till snudd på Winnerbäckskt tandläkarväder och blask och det var dagen efter en rejäl omgång nyårsafton, och vad fanns väl då mer att göra än att halvligga i tv-soffan hela dagen och kvällen. Sov över den traditionella nyårskonserten från Wien. Skippade den lika traditionella backhoppningen från Garmisch Partenkirchen. En märklig (och till synes livsfarlig) idrott som man bara orkade engagera sig i när Jan Boklöv introducerade V-stilen och skogstokige finnen Matti Nykänen härjade som bäst och värst.

Två hyfsade Premier League-matcher i Viasat Fotboll på eftermiddagen slank dock ned ganska lätt. ”Toini” i SVT 1 var en mycket sevärd dokumentär av Jacob Hård och Eva Tillberg. Härligt nostalgiska bilder från den tiden när vi alla tittade på en enda tv- kanal och följde hur skidåkerskan Toini Gustafsson Rönnlund tog två OS-guld i Grenoble 1968. Hon var sin tids Charlotte Kalla, fast ännu mer banbrytande och framgångsrik. I dag en klok 76-åring som såg tillbaka på sin karriär och sitt liv. Hela historien om hennes bakgrund som finskt krigsbarn hade jag ingen aning om.

Och så Agneta Sjödins nyårskarameller.

När hon sa att de satte nöjesåret 2014 under lupp var det förstås en sanning med modifikation. Det var inte ens TV4:s nöjesår, utan det var TV4:s missar under nöjesåret.På sitt sätt kan jag ju förstå att när man ska välja ut det roligaste ur tjatiga kända-sportprofiler-som-går-vilse-ute-i-ödemarken- serien ”Det största äventyret”, så blir det när programledaren Peter Jihde gång på gång misslyckas med att säga en replik och tända en fotogenlampa.

Överlag var det ett bra komponerat program. Med missar som hade gått ut i etern eller av förklarliga skäl hade klippts bort. Med kommentarer från tv-profilerna i studion, under säker ledning av Agneta Sjödin. Oförargligt småkul.

I kväll ser jag ”På spåret” och ”Tack för musiken” i SVT 1.

Drama

”Den fjärde mannen”, SVT1. Mer välspelad än särskilt spännande kriminalserie.

 Porträtt

”Astrid”, SVT1. Grymt närgången skildring av en våra mest klassiska författare.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB