Startsida / Inlägg

Steinbrück håller modet uppe

av Pontus Ahlkvist
steinbruck

Peer Steinbrück. Foto: Gustav Hugosson.

Det dystra opinionsläget för SPD tycks inte bekomma kanslerkandidaten Peer Steinbrück nämnvärt. De senaste veckorna har han åkt land och rike runt för att övertyga både sina egna och de osäkra väljarna om att rösta rött.

Siffrorna talar visserligen till hans nackdel. Men om man tittar i backspegeln så har han goda skäl att hålla modet uppe. Så sent som 2005, då det var Gerhard Schröder som tävlade med Angela Merkel om makten, fick SPD drygt 34 procent av rösterna. Det tycks alltså finnas stort spelrum att vinna tillbaka förlorade röster.

Det senaste decenniet har SPD brottats med ett svikande opinionsstöd som inte är helt olikt de svenska socialdemokraternas. Med det förödande valresultatet från 2002 i bagaget bestämde sig Moderaterna på allvar för att bli en angelägenhet för massorna. I mitten av 2000-talet kavlade Per Schlingmann upp skjortärmarna, snickrade ihop ett något liberalare partiprogram och paketerade det hela i en ljusblå ask. Snart var ”Sveriges nya arbetarparti” ett etablerat begrepp, och plötsligt konkurrerade man om samma väljare som S. 2006 snuvade Fredrik Reinfeldt socialdemokraterna på valsegern.

Men om man kan dra paralleller mellan socialdemokratins tillbakagång i Tyskland och Sverige under 00-talet så är det betydligt svårare att jämföra den tyska högern med den här hemma. CDU har till skillnad från Moderaterna alltid varit ett brett folkrörelseparti, med valresultat på stabila 35 procent sedan 50-talet (för att backa något under 00-talet). Än i dag klassröstar tyskarna i högre utsträckning än svenskar. Tyskland är också ett betydligt mer konservativt land.

Övervakningsskandaler, drönaraffärer och oviljan att prata om sitt förlutna i DDR. Inget tycks ha någon större inverkan på väljarnas stöd till Angela Merkel.  Valet i höst kommer snarare att handla om att förvalta den tyska framgångssagan än om reformer – något som knappast lär gynna Steinbrück.

Fotnot: Läs även min kollega Wolfgang Hanssons reportage om Peer Steinbrück i dagens Aftonbladet (130723).

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB