Startsida / Inlägg

Grass: Lafontaine en sliskig förrädare

av Pontus Ahlkvist
gŸnter grass

Günter Grass. Foto: AP.

Nobelpristagaren Günter Grass, känd SPD-sympatisör, tycker att socialdemokraterna borde samarbeta med vänsterpartiet Die Linke. I ett utdrag av Grass kommande bok, som Süddeutsche Zeitung har tagit del av, skriver 85-åringen att det borde ligga i båda partiernas intresse att närma sig varandra. Han passar även på att ge en rejäl känga till den tidigare SPD-ordföranden Oskar Lafontaine, som enligt Grass är ett av de största hindren för ett samarbete partierna emellan.

I mars 1999 avgick Lafontaine hastigt och lustigt som finansminister och partiledare för SPD, enligt egen utsago på grund av ”dåligt lagarbete” i Schröder-regeringen. Några månader innan valet 2005 lämnade han partiet och tillkännagav att han skulle kandidera för vänstern. Lafontaines agerande beskrivs av Grass som ”det sliskigaste förräderiet i det socialdemokratiska partiets historia”.

germany_left_party_convention_msc112.jpg

Oskar Lafontaine – en sliskig förrädare, enligt Günter Grass. Foto: AP.

”Att på en och samma gång avgå från alla sina uppdrag, göra en politisk helomvändning, och angripa det egna partiet i Bild-Zeitung  – det tyder på en karaktärsbrist utan dess like”, fortsätter han. Oskar Lafontaine viftar bort anklagelserna och tillägger att han inte tycker att Grass är rätt person att uttala sig om karaktär. ”Eftersom det är känt att Grass pressat andra socialdemokrater om deras nazistiska förflutna, samtidigt som han hemlighållit sitt eget medlemskap i Waffen-SS, gör han nog bäst i att inte yttra sig”, säger Lafontaine till SZ och syftar på det faktum att Grass i sin ungdom var medlem i det nazistiska elitförbandet Waffen-SS, något som blev känt först 2006.

Die Linke är något av en paria i tysk rikspolitik och en röd-röd regeringskoalition skulle för många socialdemokrater vara helt otänkbar. I maj avfärdade Peer Steinbrück tanken på ett samarbete i tidningen Focus, och senast i juli dömde SPD-kandidaten ut Die Linke som utrikes- och förbundspolitiskt opålitligt i en intervju med Die Welt. En av orsakerna till misstron är att Die Linke är en direkt avkomma till SED, det statsbärande partiet i forna Östtyskland. Relationen mellan de två partierna blev inte heller bättre när ovan nämnda Lafontaine tillträdde som vänsterledare 2007.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB