Startsida / Inlägg

Ron Pauls anhängare får sämsta platserna

av Carina Bergfeldt
Sämsta platserna i stan för Ron Pauls gäng.
TAMPA. Gillar du Ron Paul?
Ja, då får du en kass stol på konventet.
Det stod klart när dörrarna till Tampa Convention Center öppnade för pressen.

Placeringen under konventet är bara ett av många slag mot libertarianen Ron Paul, ledamot av USA:s representanthus. Han var en av tre andra kandidater som var i slutstriden mot Mitt Romney för att få republikanernas nominering, och den ende som officiellt inte gett upp. (Newt Gingrich och Rick Santorumkommer båda att hålla tal för att visa sitt stöd för Romney på konferensen, Ron Paul har enligt egen uppgift tackat nej då han ”inte stöder Romney helhjärtat”. Man kommer istället att visa en video av Ron Paul). 

Och nu verkar det som att republikanerna tackar för kaffet genom att ge de fem delstater som stöttar Ron Paul mest – Nevada, Louisiana, Maine, Minnesota och Oklahoma – konventets allra sämsta platser. De sitter längst ut, närmast dörren.

”Man får ju i alla fall vara glad för att så många av våra delegater får sitta nära varandra, sa Pauls kampanjchef Jesse Benton på söndagskvällen när placeringen blev känd.

Ron Pauls strategi i republikankampen var att försöka vinna flest delegater i fem delstater – vilket enligt reglerna är tillräckligt för att bli ett nomineringsalternativ. När alla röster var räknade hade Ron Paul inte lyckats vinna ett enda primärval, men han hade samlat ihop 177 delegater, vilket räckte för att han skulle ha flest i ett par delstater.

Och det som konventet nu är rädda för, enligt Politico, är att Ron Pauls extremt entusiastiska fans ska bua och ställa till med en scen när Romney utses till partiets kandidat. Det kan de naturligtvis göra även från konventets sämsta platser, men kombinationen av placeringen och att Ron Paul inte ska tala gör att arrangörerna hoppas på att det inte ska bli någon kontrovers.

När Ron Paul väl gick upp på scenen smattrade kamerorna.

Men efter att ha tillbringat majoriteten av söndagen i Sun Dome Arena med Ron Paul, hans familj och 10 000 fans måste jag säga att fansen verkar mer ivriga för sin kandidat än någonsin.
Jublet visste inga gränser.
Lyssna bara på hur det lät när han kom upp på scenen, presenterad av sin son:

…Det kan med andra ord bli ett intressant upprop på tisdag.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB