Startsida / Inlägg

Sex svåra frågor…

av Carina Bergfeldt
Det som händer här inne de närmaste fyra dygnen kommer att påverka resten av valrörelsen. FOTO: AP

TAMPA. …som republikanerna måste lösa den här veckan på konventet.
För klockan tickar och ingen gång under valhetsen kommer partiet ha lika mycket uppmärksamhet som under de närmaste tre dagarna.
Tampa Bay Times har listat republikanernas största problem:

1. Klarar Mitt alla kraven?
Problemet med Mitt Romney är att man helt enkelt tycker för lite om honom. När han äntrar scenen kommer människor att applådera, men hans problem är att folk varken älskar eller hatar honom, utan är mer neutrala.
På konventet måste han, i sitt tal, övertyga alla olika delar av republikanerna att han är just deras man. Alla från teapartyrörelsen till de socialkonservativa och de många republikaner som 2008 faktiskt röstade på Obama måste gå ifrån Tampa Convention Center klockan 23 på torsdag kväll övertygade om att Romney är deras man.

2. Kan de krossa Obama utan att verka elaka?
Vanligt folk gillar inte smutskastningskampanjerna mellan de båda teamen utan ser dem som ovärdiga. För en så stor samling människor, där den gemensamma ståndpunkten är att Obama sakta men säkert förstör deras land, är det lätt att talen blir för hetsiga, för elaka, för mycket skitsnack istället för konkreta lösningar, vilket är vad väljarna längtar efter.
Obama som person är omtyckt bland väljarna, även bland många av dem som inte delar hans politik, och det gör att konventet istället kan bli en enda stor häcklingskampanj mot Joe Biden.

3. Kan Tampa göra Romney mänsklig?
Taktiken bland Romneys rådgivare var enkel till en början: Få honom att verka som den mest kompetenta kandidaten. Folk behövde nödvändigtvis inte gilla honom, men de skulle gilla hans politik.
Det här visade sig vara en miss. Folk vill gilla människan, och de senaste dagarna har öppenhjärtiga intervjuer och hemma hos-reportage haglat.
Under sitt tal behöver Mitt presentera människan också, inte bara politikern.

4.  Kan republikanerna lösa ”kriget om kvinnorna”?
Rent generellt är det amerikanska valet alltid lite av en könsfråga, då demokraterna har fler kvinnor på sin sida. Men nu, med republikanen Todd Akin och partiets syn på abort som en extra het potatis, är Romneys och partiets övriga talares budskap till kvinnor viktigare än någonsin.
Nästa vecka, på demokraternas konvent, är listan över kvinnliga talare lång, och väldigt många av dem lär ta upp frågan om varför äldre republikanska män tar sig rätten att bestämma över deras kroppar.

5. Har Paul Ryan det som krävs?
Ett av de mest efterlängtade talen de närmaste tre dagarna är Paul Ryans tal onsdag kväll. Det kommer inte att bli samma superuppmärksamhet som det var runt Sarah Palins konventtal 2008 där hon konstaterade att den enda skillnaden mellan fotbollsmorsor och pitbullterrier var att de förstnämnda använde läppstift, men likväl är det Paul Ryans viktigaste stund, och ögonblicket då han ska nå gräsrötterna som Romney har så svårt att nå.

6. Kan partiet hålla sig undan skandaler?
Sedan Pat Buchanan 1992 på det republikanska konventet 1992 gav ett tal som gått till historien som ”The Cultur War Speech”, där han hävdade att Bill & Hillary Clinton tillsammans skulle skapa ett USA där ”aborter var en trend, homosexuella hade rättigheter och kvinnor bar uniform” så han konventet ansträngt sig för att se till att inga alltför grova olämpligheter hoppar ur talarnas, och besökarnas munnar. I år har man till exempel placerat alla Ron Pauls anhängare på konventets sämsta platser.
Men man kan ju aldrig vara säker…

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB