Startsida / Inlägg

Biden höll vackraste – och sorgligaste – talet på årsdagen

av Carina Bergfeldt

STOCKHOLM. Han är känd som ”Bad Joe”.
Vicepresidenten som ofta säger en och annan groda. 
Men i går glimrade Joe Biden, under ett vackert och sorgligt minnestal på årsdagen av terrordådet.

Vicepresidenten var även i år inbjuden till den åker i Shanksville, Pennsylvania, där United Airlines Flight 93 kraschade den 11 september 2001, efter att 40 passagerare och besättningsmedlemmar lyckades hindra de 4 terroristerna från att köra rakt in i något av de tre mål som man misstänker var ursprungsplanen (exakt vilket som var målet har aldrig blivit bekräftat): Camp David, Kapitolium eller Vita Huset.

”Det här är ett bitterljuvt ögonblick för hela landet” sa Biden till de anhöriga, boende i området och dignitärer som samlats.
”Vi önskar att vi inte hade behövt vara här, att vi inte hade behövt minnas något av det här” sa vicepresidenten som sedan drog paralleller till sin egen förlust, när hans första fru Neilia Biden och parets ettåriga dotter Naomi dödades i en bilolycka när de var och handlade julgran den 18 december 1972.
Paret hade även två söner, Beau, 3, och Hunter, 2, som båda skadades svårt men överlevde.

Joe Bidens dotter Naomi och första hustru Neilia, som båda dödades i en bilolycka. FOTO: Indyweek.com/Steven Petrow

”Jag… jag vet från min egen erfarenhet att i dag är en lika viktig dag för er alla, en precis lika viktig dag i ert liv som alla elfte september är, oavsett hur många år det gått” sa Biden, som själv alltid tar ledigt från jobbet den 18 december varje år för att minnas sin hustru och dotter.

”För oavsett hur många årsdagar ni upplever så är det åtminstone ett ögonblick när det allt den där dagen återvänder. Minnet av telefonsamtalet, hur känslan av total vanmakt fyller kroppen. Minnet av hur ett djupt svart hål fyller bröstet och suger livet ur er.”

I går försökte Biden förmedla en känsla av hopp till alla de anhöriga.

”Min önskan för er alla är att för varje år som går så ska er smärta bli lite mindre, och att ni, liksom jag, finner tröst i att minnas hans leende, hennes skratt, deras beröring… Jag hoppas att ni blir lika övertygade som jag att hon kan se vilken underbar man hennes son har vuxit upp och blivit. Eller att han ser allt som er dotter har åstadkommit.”

Biden avslutade med att säga att han också önskade de anhöriga fann tröst i vetskapen att ”det här landet, och alla som har samlats här idag, ite har glömt. De har inte glömt det hjältedåd som era män, fruar, söner, döttrar, mammor och pappor gjorde.”

Ett väldigt fint tal. Se det gärna HÄR om ni kan/vill/hinner.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB