Startsida / Inlägg

Putin tackar Romney för omnämnandet som ”USA:s största fiende”

av Carina Bergfeldt

STOCKHOLM. Under en intervju med CNN i mars kallade Mitt Romney Ryssland för ”USA:s geopolitiska fiende nummer ett”. 
Ord som fick stora rubriker då – och som Obama hånade honom för i sitt tal i förra veckan.
Nu ger sig Rysslands president Vladimir Putin in i matchen, och tackar Romney för kommentaren.

Allt började med ett möte i Sydkorea.
Det var mars månad och Barack Obama satt och snicksnackade med dåvarande ryske presidenten Dmitri Medvedev under ett fototillfälle utan att – vad det verkar – inse att mikrofoner snappade upp konversationen.
Samtalsämnet var Natos planerade missilförsvarsprogram och Rysslands kritik mot det.

”Det här är mitt sista val” sa Obama.
– Ja, svarade Medvedev.
”Efter det har jag mer rörelsefrihet…” fortsatte USA:s president.
– Ja, jag förstår. Jag ska föra den här informationen vidare till Vladimir, svarade Dmitri Medvedev.

Ni kan se det hela HÄR:

Vad det här samtalet egentligen gick ut på har diskuterats på alla möjliga instanser sedan dess. Obama själv försvarade uttalandet i Seoul bara någon dag senare med att säga att:
– Jag tror inte det är en överraskning att man inte kan ta itu med det (konflikten med Ryssland om USA:s robotförsvar) när det bara är några månader till president- och kongressvalen i USA och när det precis har varit val i Ryssland.

Men många andra, inklusive Mitt Romney, tror att det här samtalet kan betyda något helt annat, och kort efter att filmen på Obama och Medvedev släppts gästade han CNNs program The Situation Room för att uttrycka sitt missnöje.
Han sa då till programledaren Wolf Blitzer att det är ”någonting som är fruktansvärt fel med det här samtalet”.
– Jag är väldigt orolig och jag tror att det amerikanska folket kommer att känna på samma sätt.
– Det här är Ryssland, fortsatte Mitt Romney.
– Det är utan tvekan vår största geopolitiska fiende. De strider för alla världens absolut värsta aktörer.

Romney har sedan fått äta upp orden att Ryssland var ”landets fiende nummer ett” många gånger. Medvedev kritiserade honom och sa att han ”var fast i 70-talet” och på demokraternas konvent använde Obama uttalandet som ett exempel på Romney utrikespolitiska okunnighet och sa att han ”var fast i Kalla kriget”.

Och nu – sex månader efter uttalandet – ger sig alltså även den nygamle ryske presidenten Vladimir Putin in i det hela. Under en presskonferens i går sa Putin att Mitt Romneys kommentar ”faktiskt har hjälpt Ryssland”, uppger ABC News.
– Jag känner tacksamhet mot Romney för att han formulerade sig så klart. Han har återigen bevisat att det var rätt av oss att ha den inställning vi har till Natos missilförsvarsprogram, sa Putin enligt ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.
– Det viktigaste för oss är att även om han inte vinner nu, så kommer han – eller någon annan med åsikter liknande hans – kanske att få makten om fyra år. Vi måste ha det i åtanke när vi pratar långsiktiga säkerhetspolitiska planer, sa Putin.

Det är andra gången på kort tid som Putin lagt sig i det amerikanska presidentvalet. Efter G20-mötet i Los Cabos, Mexiko, nyss så kallade han Barack Obama för ”en väldigt ärlig man” och sa att han verkade ”uppriktig” i sin villighet att lösa konflikterna gällande missilförsvarsprogrammet.

Putin tillade i samma intervju att han också ”kan tänka sig” att samarbeta med Mitt Romney.

 • Tjänstgörande redaktör: Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB