Startsida / Inlägg

Gingrich: – ”Rör inte min kompis”… Todd Akin!

av Carina Bergfeldt
Todd och hans buddy Newt. FOTO: AP

STOCKHOLM. Som en ångvält kom Newt Gingrich till den sömniga hålan St Louis i går kväll.
Laddad med argument för att stötta sin polare Todd ”kvinnor som våldtas på riktigt kan inte bli gravida” Akin. 
– Republikaner har en moralisk plikt att stötta honom, dundrade Gingrich. 

Mitt Romney och övriga inom republikanerna gjorde fel när de sköt ifrån sig Todd Akin. Det var Newt Gingrich budskap när han i går kväll höll en presskonferens på en järnvägsstation i St Louis, Missouri, tillsammans med sin kompis Todd.

Han menade på att det viktigaste är att partiet håller ihop och behåller sin majoritet i senaten. Inte att läxa upp och överge en partikollega som rättmätigt vunnit sin plats i ett primärval bara för att han råkade säga något olämpligt.
Akins kommentar var inte värre än när Gingrich själv råkade säga att USA skulle ha en månkoloni 2020, menade han, och GOP (Republikanernas smeknamn: Grand Old Party) hade en ”moralisk plikt” att stötta honom och allt annat vore ”totalt irrationellt”.

Gingrich sa vidare att ”När Todd Akin vinner senatsposten” över demokraternas Claire McCaskill ”kommer vi att bjuda varenda idiot-nejsägare i Washington till hans segerfest”.
– Det här är ett lopp vi kan vinna, sa Gingrich.
– Jag förstår inte hur någon republikan med gott samvete inte kan stötta Akin. Och i mitten av oktober förväntar jag mig att alla gjort en helomvändning.

Varpå Akin tillade:
– För hundrade gången. Jag hoppar inte av.

Men stödet för Todd Akin verkar än så länge inte ha blivit större av Gingrich presskonferens. Direkt efter meddelade både The National Republican Senatorial Committee och the Republican National Committee att de inte ändrat sitt beslut att inte ge några pengar till Akins kampanj. Och mäktiga lobbyistgrupper som Crossroads GPS har aktivt valt att låta bli att lägga ett tiotal miljoner kronor som de hade i sin buffert på annonser som skulle kritisera sittande senatorn McCaskill.

Men i Missouri har Todd Akin fortsatt stöd.
– Det gör mig så arg att partiet beter sig på det här viset, sa Donna Hayes, från Akins hemstad Wildwood, till Politico.
Hon var en av cirka 40 personer som i går kväll betalade 3 500 kronor per kuvert för att äta lax och filét mignon tillsammans med de båda herrarna.

Gingrich, som tidigare själv fått kritik av partiet för att han inte mera öppet och tydligt stöttar sin före detta konkurrent Mitt Romney, tillade att han tror att även presidentkandidaten kommer att backa Akin inom ett par veckor.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB