Startsida / Inlägg

Todd Akins nya parhäst: Newt Gingrich

av Carina Bergfeldt
Radarpar. Newt Gingrich och Todd Akin.

STOCKHOLM. A match made in Heaven?
Av obegriplig anledning ska nu Todd Akin och Newt Gingrich börja kampanja tillsammans. 

Newt Gingrich var en av de sista att kasta in handduken i republikanernas primärvalkampanj. Han har sedan dess, när han fått frågan, sagt att han stöttar Mitt Romney, men hans ordval har varit allt annat än översvallande, vilket han fått ta en del kritik för. Är man ratad ska man stötta vinnaren, tycker folk inom partiet.

Men nu har alltså Newt Gingrich hittat en ny kompis – som Mitt Romney tagit öppet avstånd ifrån. I går kväll kom ett pressmeddelande som berättade att Gingrich i morgon bitti arrangerar en presskonferens med Todd ”kvinnokroppen ser skillnad på väldtäktssperma och kärlekssperma” Akin.

Todd Akin, som hoppas på att bli senator för Missouri ska möta pressen tillsammans med Gingrich på en järnvägsstation i staden Kirkwood klockan 11.30 i morgon förmiddag. Senare, säger pressmeddelandet, kommer Gingrich dessutom att närvara på en tillställning som samlar in pengar för Akin. (Efter att hans uttalande om av kvinnor som våltagits på riktigt inte kan bli gravida har Todd Akin fått närmare tre miljoner kronor av supporters, men han behöver mer.)

Nu ska man ju inte vara en moraltant… men jag är ändå nyfiken på vad han som har uppenbara problem med kvinnlig anatomi och han som verkar vara väldigt intresserad av den (Gingrich har ju fått ta stora smällar under debatterna på grund av sitt ”omoraliska agerande efter att han lämnade sin första fru när hon var sjuk i cancer för att han hade en affär med en annan kvinna som han sedan gifte sig med men som han sedan bedrog och lämnade för den som nu är hans tredje fru) har gemensamt?

Den absolut sista dagen för Todd Akin att hoppa av senatloppet mot sittande demokratiska senatorn Claire McCaskill är på tisdag, men det skulle innebära böter att göra det – och han visar inga tecken på sådana planer.
Så sent som i fredags ställde han upp i en lokal debatt mot McCaskill där han fick frågan hur han tror att hans kommentar påverkat väljarna i Missouri. Han försökte då tvätta bort sin ”felsägning” genom följande argument:
Valet ska inte handla om att prata. Det handlar om två olika visioner om vad Amerika är. Det handlar om att en senator borde ha mitt sunda förnuft och ta med det till Washington.

Gingrich och tidigare guvernören i Arkansas, Mike Huckabee, är de två mest kända reoublikanerna som stöttat Todd Akin efter hans kommentarer.
De flesta andra har vänt honom ryggen.

 • Tjänstgörande redaktör: Mattias Kling, Tobias Johannesson, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB