– Vi är besvikna på Obama
avTAMPA. Sista kvällen här i Florida.
Kollegorna Wolfgang Hansson, Peter Wixtrom och Per Bjurman har alla lämnat staden.
I morgon blir det demokraternas konvent i Charlotte i stället, då i sällskap av Peter Kadhammar och Urban Andersson.
Min sista kväll i Tampa tillbringades på biografen AMC Westshore, med filmen 2016: Obama’s America.
Dokumentären ställer frågan var USA kommer att vara 2016, om Obama vinner valet.
Speciell film som det skrivits en hel del om.
Den är skapad av konservative författaren Dinesh D’Souza, som har jobbat med den i tre års tid. Filmen hade ursprungligen premiär på en enda salong i Houston, Texas, men vips gick 25 finansiärer in och filmen spreds som en löpeld. Hittills har den spelat in 13 miljoner dollar och är därmed en av USA:s mest lönsamma dokumentärfilmer genom tiderna, tillsammans med bland annat Michael Moores filmer och ”Supersize me”.
Tesen är i korthet att den politik som Barack Obama för i dag beror på hans kenyanske far, Barack Obama Senior, som trots sin frånvaro i presidentens liv ändå är den person som påverkat honom mest. En far som avskydde kolonialism, som ville ge frihet åt länder som varit under andras styre, som hade ideer som gick stick i stäv med bilden av den amerikanska exceptionalismen. D’Souza menar att Obama har samma syn som sin far och att det är därför som Obama ”hellre vill att det ska skapas nya jobb i Brasilien än i USA”. Att hans mamma, som ju var vit, ska ha ”avskytt sin kultur” gjorde inte saken bättre, menar filmmakaren som hävdar att det muslimska hotet är stort och att USA snart inte har vapen nog att tygla dem, då Obama konsekvent sparar in på kärnvapen.
Recensenter har kallat den allt från ”välgjord” till en ”paranoid konspirationsteori” och ”pinsamt rasistisk”.
Här i Tampa gick tre personer knappt halvvägs in i filmen. Men när den var slut applåderade cirka hälften av de ungefär 80 i salongen.
”Den var ju ungefär som vi trodde” sa Laura efteråt.
Hon och pojkvännen Mark bor här i Tampa och hade stora förhoppningar på den nye presidenten när han tillträdde i januari 2009.
”Det känns som att han har svikit oss, som att han har svikit mig” säger Mark.
”Det vi behöver är en president som kan styra upp ekonomin, och Obama är inte rätt man för det.”
Vi diskuterar en av filmens huvudteser, en kontroversiell sådan: att Obama aldrig hade valts till president om han inte vore svart. Att man aldrig hade accepterat att veta så lite om en vit okänd senator och ända välja honom.
”Det stämmer”, säger Laura.
”Vi kände honom inte då… och vi känner honom egentligen inte nu. Det är synd.”
;