Startsida / Inlägg

Alla snackar Sandy

av Carina Bergfeldt
20121028-103453.jpg
Flyget inställt. Efter 1 timme och 36 minuter i telefonkö blir det tåg till New York.

NÅGONSTANS I UTKANTEN AV WASHINGTON DC. USA förbereder sig på stormen.
Och den stora snackisen är hur de båda kandidaterna kommer att hantera den.

pressplanet i går var reportrarna rörande överens:
De närmaste två-tre dygnen kan komma att påverka valet.

Om eländet (Sandy) brakar loss rejält kommer väljarna att titta noga på hur båda kandidaterna hanterar det hela, lex Katrina.
När Isaac kom agerade presidenten snabbt, kallade in Fema, det var undantagstillstånd och nationalgardet och hela konkarrongen. Men snabbast att åka till drabbade Louisiana var Mitt Romney, till Barack Obamas förtret. Romney hann knappt avsluta sitt eget konvent (som han också kortade ned en dag av hänsyn till orkanen) innan han satte sig på planet för att åka till New Orleans, skaka hand med drabbade bybor och med ett bekymrat veck i pannan inspektera förstörda hus – med andra ord exakt samma sak som Obama gjorde ett dygn efter.

Obama har redan ställt in två planerade kampanjmöten, ett i norra Virginia i morgon och ett i Colorado Springs på tisdag. Han kommer dock att åka till Florida i kväll för ett morgonmöte i Orlando, flänga vidare till Youngstown, Ohio och sedan återvända till Washington DC i morgon kväll för att uppdatera sig om Sandy-situationen, ungefär samtidigt som stormen planerar att dra in över östkusten. Enligt de senaste prognoserna kommer eländet att braka loss vid 18-tiden i morgon kväll, midnatt svensk tid. Här i Washington DC började man dock redan i dag att ställa in en massa plan – bland annat det som skulle ta mig hem till New York – i förebyggande syfte.

Att flänga land och rike runt för att fiska röster medan landet drabbas av en stor kris ser inte så tjusigt ut i väljarnas ögon, så båda kandidaterna måste under de närmaste dagarna välja sina kampanjmöten med omsorg, och väga sina ord (läs sin kritik mot varandra) på guldvåg, så att det inte hamnar snett. Nu vill folket se hur Romney och Obama agerar i en kris, inget annat.

Som sagt, de kommande två-tre dagarna kan spela större roll än man kan tro. På sitt eget märkliga vis kan Sandy komma att bli det här valets oktoberöverraskning.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB