Startsida / Inlägg

Så ska Saudi blir lite mer…Trump

av Nivette Dawod

Vad göra när företaget är på väg att gå i konkurs?
Ta in en kriskonsult och bygga bizniz förstås.
Det är i alla fall vad Saudiarabien har gjort.

De svarta rubrikerna har varit många.

Saudiarabien går i konkurs om fem år om oljepriserna fortsätter vara så pass låga som de är i dagsläget, varnade Internationella valutafonden, IMF, förra året. Hedgefondkungen Zach Schreiber, som förutsåg oljepriskollapsen, tror att det går ännu snabbare. Inom tre år är landet bankrutt, sa han i veckan enligt CNN.

Det är inte kul när folk går runt och snackar om att man snart är pank, förstås. Så kan man ju inte ha det.

Jag skrev i januari om hur Saudiarabien, ett av världens mest oljerika länder, hanterade oljekrisen. Produktionen har inte förändrats trots att oljepriset störtdykt.

Vice kronprins Mohammed bin Salman och kung Salman.
Vice kronprins Mohammed bin Salman (t v) och kronprinsen Mohammed bin Nayef.

Men! Saudiarabiens (inte längre jätte)nya regering ligger förstås inte på latsidan. I december kom McKinseyrapporten Saudi Arabia Beyond Oil – om hur landet ska ställa om från sitt oljeberoende. Vi kan nog anta att den var beställd. För den 25 april presenterade kung Salman Saudivision 2030 – reformplanen för landets ekonomiska utveckling som sonen och vice kronprinsen Mohammed bin Salman skrivit. Sedan dess har bland annat oljeministern Ali al-Naimi fått sparken och ersatts av Saudi Aramcos ordförande Khalid al-Falih. Ut med al-Naimis ”nej-vi-tänker-inte-frysa-produktionen”-politik, in med lite mer bizniz-tänk. Oljeproduktionen kommer förvisso inte att frysas, har landet tydligt klargjort, men några större förändringar är helt klart på g.

 • Öka oljefonden (kanske en lärdom från Norge som nu har pengar i skattkistan att ta ur trots det fallande oljepriset?).
 • Privatisera delar av Saudi Aramco – som öppnas för investerare.
 • Investera i icke-olje-industrin (gruvdrift och turism nämns).
 • Skära ner de energisubventioner som saudier åtnjutit genom åren.

Det är uppenbart att kronprinsen Mohammed bin Salman tagit fasta på McKinseys råd om att fler saudier måste jobba för att kunna konsumera och investera och därmed öka ekonomin i landet. Över hälften av de som arbetar i Saudiarabien i dagsläget är utländska (ofta underbetalda) arbetare. Det påverkar vilket samhälle som helst, men kanske ännu mer ett som Saudiarabien, där över hälften av saudierna också är under 25 år och i allra högsta grad arbetsföra. I rapporten räknas det ut att sex miljoner nya saudijobb måste skapas före 2030 för att BNP ska fördubblas.

Skärmdump av McKinsey-rapporten.
Skärmdump av McKinsey-rapporten.

Reformplanen påminner lite om retoriken från en viss amerikansk presidentkandidat som vill styra USA som ett företag och som chockat hela världen med sitt enorma stöd. Frågan är om ett land som Saudiarabien kan göra samma resa.

McKinsey-rapporten låter på sina platser så pass hoppfull att det är lätt att glömma att det enda som är säkert i Saudiarabien är att det är kungafamiljen som styr landet. Men det kan ju också innebära att om kungen vill – så blir Saudivisionen verklighet till 2030.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB