Startsida / Inlägg

Trump går om Clinton i några mätningar

av Nivette Dawod

Det är inte särskilt många primärval kvar nu i USA.

Därför har opinionsmätningarna börjat rikta in sig på det nationella stödet för de två som mest sannolikt blir presidentkandidater.

Jag pratar förstås om de här två:

Donald Trump
Donald Trump
Hillary Clinton
Hillary Clinton

 

 

 

 

 

 

Och även om VÄLDIGT mycket fortfarande kan, och kommer, hända är det spännande att kika på vad som händer i mätningarna nu.

Nu har Donald Trump nämligen för första gången gått om Hillary Clinton i ett par stycken opinionsmätningar. Resultatet är inte jätteöverraskande eftersom Trump just varit på charmoffensiv bland republikaner i kongressen, och allt fler har uttalat att de – om inte stödjer – i alla fall inte kommer att motsätta sig att Trump blir partiets presidentkandidat vid konventet i juli. Det lugnar förstås osäkra republikanska väljare.

Clinton kan trots det lugnt konstatera att det är långt kvar till den 8 november, dagen för presidentvalet. Hon leder över Trump i de flesta opinionsmätningarna. Och eftersom konkurrenten Bernie Sanders, inte formellt har hoppat av primärvalsrejset än (trots att han inte ser ut att ha en chans att vinna nomineringen), har hon ju ännu inte lockat över hans väljare. När och om det sker lär vi få ta en ny titt på mätningarnas skutt.

En annan sak som är intressant är Washington Post-ABC News mätning, som också undersökt kandidaternas popularitet. Deras mätning visar att både Clinton och Trump är ovanligt oomtyckta i sina respektive partier. Aldrig någonsin i mätningens historia har de två konkurrerande presidentkandidaterna varit så illa omtyckta som nu, konstaterar Washington Post. Bernie Sanders är mest omtyckt av de tre, även om han som tidigare nämnt, inte är särskilt trolig att bli Demokraternas presidentkandidat.

 • Tjänstgörande redaktörer: Joel Holmgren, Christoffer Glader och Aleksandra Wojick
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB