Startsida / Inlägg

Snart kan Hillary Clinton höras av FBI

av Nivette Dawod

Det är lätt att glömma, men en av presidentkandidaterna i USA är faktiskt under brottsutredning. 
Och det är inte Donald Trump.
Idag berättade FBI att Hillary Clinton snart kan höras om sin mejlskandal.

Den förra utrikesministerns mejlskandal kan få vem som helst att snarka till om den berättas på fel sätt.
Det är konstigt.
Det är ju trots allt en skandal! Och när man börjar gräva i detta, vilket jag gjort, är det ganska mycket som är häpnadsväckande.

Inte som i säkerhetsmässigt-livsfarligt-världskrigs-häpnadsväckande. FBI har redan konstaterat att de mejl som potentiellt innehöll mest sprängstoff – om attacken mot amerikanska ambassaden i libyska staden Benghazi till exempel – inte ser ut att innebära att Hillary Clinton har begått något brott mot rikets säkerhet när hon mejlat hemifrån.

Nej, Hillary Clintons mejlskandal är framförallt så … himla … knasig? Knäpp? Klantig?

Det är svårt att finna rätt ord.

Vi har försökt förklara varför hon fullkomligt HATADE sin jobbtelefon i tv-programmet USA! USA! USA! och därför ratade den och mejlade med sin ÄLSKADE privata Blackberry istället under tiden som utrikesminister. Och att hon också i hemmet mejlade från sin och Bills privata server (hallå, hackerattacker någon?).

En helt galen parentes är hur många mejl hon skickade under tiden som utrikesminister (2009-2013) BARA från dessa två apparater:

Skärmavbild 2016-05-24 kl. 12.29.15

Det som utreds är exakt hur Clinton kan ha kringgått säkerhetsreglerna som omgärdar en utrikesminister och i och med detta satt landets säkerhet på spel. Även ett flertal civila stämningar från alla möjliga aktörer, allt från republikanska organisationer till medier, om hur Clinton hanterade mejlfrågan efter att den avslöjats (hon raderade en del av mejlen till exempel) utreds vid utrikesdepartementet.

Det finns också en hackare med det – eh – intressanta namnet Guccifer som påstått att han lyckats ta sig in i Clintons hemmaserver, men hans uppgifter har bedömts som rykten av amerikansk media.

När man läser vad Clintons medarbetare sagt i medier och till FBI får man framförallt bilden av att Clinton verkar ha varit en riktigt jobbig chef som kanske inte var bästis med tekniken alla dagar. ”Fax via mejl? Säkerhetsklassade papper? SKICKA ÖVER SA JAG!” sa hon förstås aldrig rakt ut men mellan raderna verkar det ha varit ungefär så hon kommunicerade med sina medarbetare…

Att FBI väntar med att höra Clinton tills nu, över ett år efter att hela soppan avslöjats, är inte så konstigt. Nyhetsbyrån AP har uppgifter om att man börjat närma sig den innersta kretsen kring Clinton, och med tanke på att hon har en del annat att stå i just nu och dessutom är huvudmisstänkt lägger man den pusselbiten sist.

– Med en person som Clinton antar FBI troligtvis att de bara får en chans. Inte bara för att hon är en framträdande person, utan för att hon är så upptagen nu med sin presidentkampanj. Det är logiskt att de skjuter upp intervjun till slutet av utredningen, säger David Deitch, före detta åklagare på justitiedepartementet till AP.

Senast den 8 maj sa Hillary Clinton till tv-kanalen CBS att hon ännu inte kontaktats av FBI, men att hon är ”redo att prata med vem som helst, när som helst” och att hon hoppas att frågan snart är avslutad.

Förstås. Det vore en mardröm för Clinton om republikanerna kunde fortsätta att anklaga henne för brott mot nationens säkerhet hela vägen fram till valdagen den 8 november.

– Clintons oansvariga beteende som utrikesminister och medvetna försök att vilseleda det amerikanska folket visar att hon varken har omdöme eller karaktär nog att bli president, sa Reince Priebus, ordförande för republikanernas nationella partiorgan tidigare i maj enligt AP.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB