Startsida / Inlägg

Presidentkandidaten: ”Vad är Aleppo?”

av Martin Schori

Amerikaner kan inget om resten av världen, lyder en gammal fördom.

Men man kanske kan kräva att en person som söker väljarnas förtroende till världens mäktigaste ämbete – och som därmed ska bli befälhavare för världens mäktigaste armé – ska hänga med någorlunda i nyhetsflödet.

I en MNSBC-intervju på torsdagen fick Gary Johnson, den libertarianske presidentkandidaten som i dagsläget ligger kring 10% i mätningarna, frågor om sin strategi för Syrien. På frågan ur han ska hantera situationen i den omstridda staden Aleppo svarade han:

– Och vad är Aleppo?

– Du skojar? sade en häpen Mike Barnicle.

– Nej.

– Aleppo ligger i Syrien. Det är flyktingkrisens epicentrum.

– Okej, jag förstår, sade Johnson och började prata om sin syn på situationen i Syrien.

Sociala medier svarade med hashtagen #WhatIsAleppo

Gary Johnson är dock långt ifrån den första presidentkandidaten som går bort sig i utrikesfrågor.

Herman Cain, republikansk presidentkandidat 2012, fick en gång frågan om han förberett sig på snåriga frågor om utrikespolitik, som om han kan uppge namnet på Uzbekistans president.  Hans svar: ”När de frågar mig om jag vet vad presidenten i Ubeki-beki-beki-beki-stan-stan är kommer jag säga, vet ni vad, jag vet inte. Vet du?”

Sarah Palin, John McCains vicepresidentkandidat, refererade i en intervju med Katie Couric till hennes hemstat Alaskas närhet till Ryssland som en av hennes utrikespolitiska erfarenheter. Intervjun har av många beskrivits som början till fallet för McCain/Palin-kampanjen.

När George W Bush kampanjade för presidentposten 1999 fick han frågan om vem som var president i fyra länder: Taiwan, Tjetjenien, Indien och Pakistan. Han kunde endast – nästan – namnge en (Taiwan).

– Den som kandiderar för president vill bli ledaren för den fria världen, inte en tävlande i Jeopardy, sa hans talesperson efteråt.