Presidentkandidaten: ”Vad är Aleppo?”
avAmerikaner kan inget om resten av världen, lyder en gammal fördom.
Men man kanske kan kräva att en person som söker väljarnas förtroende till världens mäktigaste ämbete – och som därmed ska bli befälhavare för världens mäktigaste armé – ska hänga med någorlunda i nyhetsflödet.
I en MNSBC-intervju på torsdagen fick Gary Johnson, den libertarianske presidentkandidaten som i dagsläget ligger kring 10% i mätningarna, frågor om sin strategi för Syrien. På frågan ur han ska hantera situationen i den omstridda staden Aleppo svarade han:
– Och vad är Aleppo?
– Du skojar? sade en häpen Mike Barnicle.
– Nej.
– Aleppo ligger i Syrien. Det är flyktingkrisens epicentrum.
– Okej, jag förstår, sade Johnson och började prata om sin syn på situationen i Syrien.
Sociala medier svarade med hashtagen #WhatIsAleppo
This is #Aleppo. #whatisaleppo pic.twitter.com/l6Fqs8I5Pa
— Eli Yokley (@eyokley) September 8, 2016
Gary Johnson är dock långt ifrån den första presidentkandidaten som går bort sig i utrikesfrågor.
Herman Cain, republikansk presidentkandidat 2012, fick en gång frågan om han förberett sig på snåriga frågor om utrikespolitik, som om han kan uppge namnet på Uzbekistans president. Hans svar: ”När de frågar mig om jag vet vad presidenten i Ubeki-beki-beki-beki-stan-stan är kommer jag säga, vet ni vad, jag vet inte. Vet du?”
Sarah Palin, John McCains vicepresidentkandidat, refererade i en intervju med Katie Couric till hennes hemstat Alaskas närhet till Ryssland som en av hennes utrikespolitiska erfarenheter. Intervjun har av många beskrivits som början till fallet för McCain/Palin-kampanjen.
När George W Bush kampanjade för presidentposten 1999 fick han frågan om vem som var president i fyra länder: Taiwan, Tjetjenien, Indien och Pakistan. Han kunde endast – nästan – namnge en (Taiwan).
– Den som kandiderar för president vill bli ledaren för den fria världen, inte en tävlande i Jeopardy, sa hans talesperson efteråt.