Startsida / Inlägg

Trendbrottet: Färre dog av terrorism 2015

av Martin Schori


ska%cc%88rmavbild-2016-11-18-kl-13-52-11

ska%cc%88rmavbild-2016-11-18-kl-13-52-19

I veckan släpptes Global Terrorism Report, en årlig sammanställning av Institute for Economics and Peace.

Här är några av nyheterna i rapporten:

 • Förra året dödades 29 376 människor i terrordåd världen över. Det är en minskning med 10 procent jämfört med 2014.
 • Det är första gången sedan 2010 som antalet dödsoffer för terrordåd minskar. Anledningen till minskningen är främst att IS i Irak och Boko Haram i Nigeria  kraftigt försvagats. Eftersom grupperna tvingats försvara sina områden med konventionell krigföring har man helt enkelt inte haft utrymme att genomföra lika många terrordåd i områdena, resonerar GTI. Samtidigt ska man komma ihåg att 2015 har den näst högsta siffran sedan GTI började studera terrorism år 2000.
 • IS har tagit över från Boko Haram som den dödligaste organisationen. Terrorsekten dödade 6,141 människor, jämfört med 5,478 för Boko Haram. IS har dock ökat sin aktivitet i Syrien – och spridits till fler länder än någonsin tidigare.
 • Dödsfallen har som sagt minskat globalt – men raketökat med 650 procent i OECD-länderna (den rika delen av världen). Detta beror främst på att attackerna i Turkiet ökat, samt de blodiga terrordåden i Frankrike.
 • Man talar ofta om global terrorism, men faktum är att den absoluta majoriteten av dödsfallen kommer från fem länder: Irak, Aghanistan, Nigeria, Syrien och Pakistan:ska%cc%88rmavbild-2016-11-18-kl-12-56-09

 

Sedan 2000 har 57 procent av alla dödsfall i hela världen skett i fyra länder: Irak, Afghanistan, Nigeria och Pakistan.

En tes som drivs av terrorforskare är att ju mer IS pressas tillbaka i Irak och Syrien, desto större risk för terrordåd i västvärlden, då många utlänningar som åkt för att slåss för IS återvänder till Europa. Den teorin tycks bekräftas av GTI: år 2014 dog 18 människor i OECD-länder efter IS-anknutna attacker. År 2105 – efter att IS förlorat en stor del av de områden man vunnit under offensiven 2014, hade den siffran stigit till 313.

Totalt kopplas hälften av alla terrordåd i västvärlden till IS. Värt att notera dock är att hälften av alla dessa dåd utfördes av personer som inte stått i direkt kontakt med organisationen.

trump-orlando-urban8665-copy

En viktig del i Donald Trumps valkampanj var att bekämpa terrorism: både genom att ”bomba skiten ur IS” i Irak och Syrien, men också genom att överväga ett inreseförbud för muslimer till USA. Hans rådgivare har även diskuterat ett register över de muslimer som immigrerar till landet.

Terrorattackerna har ökat i landet, 2015 skedde 12 attacker i Nordamerika, som dödade 40 människor. I 98 procent av fallen (sedan 2006) handlade det om en ”lone actor”, en ensam person som inte har kontakt med någon terrororganisation.

Förra årets drabbades USA av flera dramatiska terrordåd: San Bernadino (14 döda), attacken mot  Emanuel African Methodist Episcopal Church i South Carolina (9 döda) och attacken mot gayklubben i Orlando (50 döda).

Fem dödligaste terrorattackerna 2015, enligt GTI:

 1. Qaim, Irak 9 april. IS dödade 300 civila.
 2. Palmyra, Syrien, 21 maj. IS mördade 280 civila och regimtrogna soldater
 3. Kunduz, Afghanistan, 28 september. Talibaner stormade ett fängelse och dödade 240 människor.
 4. Karamga, Niger, 25 april. 230 döda när Boko Haram attackerade en militärbas.
 5. Egypten, 31 oktober. Ett passagerarplan exploderar över Sinai, 224 dödades. IS tros ligga bakom.
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB