Startsida / Inlägg

Tveksamheterna kring Trump och hans torn

av Nivette Dawod

Det ser ut att bli barnen som tar över familjeföretaget när Donald Trump blir president.
Men hur kommer fastighetsmiljardärens affärer att påverka hans utrikespolitik?
Flera experter oroas över att en affärsman är USA:s nya president.

trump-orlando-urban8665-copy

Ingen amerikansk president har tidigare haft ett så pass etablerat affärsimperium som den nyvalde Donald Trump. De som varit i närheten har oftast valt lösningen att placera företaget i en så kallad ”blind trust”, ett finansiellt arrangemang som innebär att presidenten överlämnar allt engagemang till en stiftelse för att inte på något vis kunna beskyllas för jäv eller intressekonflikter.

Men så ser inte Trump ut att vilja göra. Han har själv sagt att det blir barnen, som redan innehar styrelsepositioner i företaget, som tar över Trump Organization, det konglomerat han byggt upp sedan ungdomen.

 

Tog med dottern på möten

Nu väcks frågor om hur Trumps agerande gentemot andra världsledare kan vara – och bli – påverkat av hans liv som affärsman. Redan under övergångsperioden har tidningar som New York Times varnat för jävliknande situationer mellan Trump, hans barn som han tillsatt som rådgivare, och allt från banker till amerikanska Skatteverket.
New York Times har också gjort en gedigen granskning av hur Trumps affärsintressen redan visat spår i hans förda politik under valkampanjen och den knappa månaden efter att han valts till USA:s president. Bara det att dottern Ivanka Trump, som ansvarar för nya hotelletableringar i Trumpföretaget, har suttit med vid hela tre möten med världsledare (för Turkiet, Argentina och Japan) tolkas som att affärsverksamheten och Trumps politik lär fortsätta vara tätt sammanknutna.

Skyskrapor kan vara terrormål

Ett annat tydligt exempel är att Trump själv, i en intervju med samma tidning, uppmanar världsledare som ska besöka honom när han installerats i Vita huset att bo på hans nyöppnade hotell alldeles i närheten i Washington. Ett hotell han för övrigt valde att lämna valkampanjen för att inviga under de allra sista självande kampanjdagarna.

Tidningen tar också upp att Trumpskyskrapor runt om i världen nu kan ses som perfekta mål för terrorister som vill attackera den amerikanska kapitalismens kärna.

Brottsutredning och tvister

I sin granskning finner man bland annat att:

 • Filippinernas nyutnämnde konsul till USA, Jose E.B. Antonio, just byggt klart en skyskrapa i Manila tillsammans med Donald Trump. Strax efter det amerikanska valet flög Antonio till New York och höll ett privat möte med barnen Trump och sedan en fest för särskilt inbjudna där man lovade att ”fortsätta bistå med produkter ni kan njuta av och vara stolta över”.

 • Det pågår en nystartad brottsutredning, ledd av åklagare, kring investeringar som gjorts i Trump Hotel i Rio de Janeiro, Brasilien till Trumps brasilianska partner LSH Barra.

 • Flera av Trumps kommande fastighetsprojekt i Indien, som är det land utanför Nordamerika där företaget har allra flest kommande projekt, blir verklighet genom avtal skrivna med företag som har kopplingar till Indiens viktigaste politiska parti.
 • Det pågår tvister mellan Trumpföretaget och parter på Irland och Skottland.
 • Trump själv medgett att han kan befinna sig i en jävsituation med Turkiet eftersom hans företag har två skyskrapor, ett shoppingcenter och ett möbelsamarbete i två turkiska städer. Den komplexa situationen blev uppenbar när Trump gjorde ett kontroversiellt uttalande om att muslimer inte borde få komma in i USA, något som föranledde presidenten Erdogan att kräva att alla Trumpskyltar skulle tas ner. De två ledarna har talat med varandra efter konflikten och ska nu ha en god relation, enligt den nyvalde presidentkandidaten.

Bytte affärsstil efter Apprentice

Även tidningen Newsweek har grävt i Trump Organizations kopplingar med företag runt om i världen, och kan konstatera att flera projekt inneburit avtal med globala finansiärer, politiker och till och med kriminella figurer. Anledningen till detta är att Trump sedan 2007 förändrat sitt sätt att göra affärer, efter att han blivit allt mer känd genom tv-programmet The Apprentice, skriver tidningen. Därefter går en stor del av Trumps företagande ut på att komma överens med utvecklare om en summa pengar de måste betala för att uppkalla byggnader efter Trump. Länder som tidningen tar upp att Trumpföretaget ska ha ingått samarbeten med är bland annat: Ryssland, Ukraina, Azerbadjan, Vietnam, Thailand, Sydkorea, Dubai och Argentina.

Behöll Gaddafis pengar

2009 ska Donald Trump även ha kommit överens med Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi om att hyra ut en av sina fastigheter i Westchester County, New York till Gaddafi. Efter protester blev arrangemanget aldrig av, men Trump har själv berättat att han behöll pengarna som Gaddafi betalt honom.

Slutligen har Washington Post också granskat Trumps aktieinnehav i flera stora kända företag i USA som skulle kunna tjäna på Trumps beslut om att exempelvis släppa på hårda miljökrav som Obama infört.

Ingen information om aktieinnehaven

Han har själv kallat till presskonferens den 15 december där han tänkt förklara hur han ska ta avstånd från sitt tidigare företag, men någon information om aktieinnehav har den kommande amerikanska presidenten inte valt att släppa. Något han enligt flera experter måste göra mycket snart, om han vill behålla sin trovärdighet.

– Ingen kommer att veta om besluten han tar är influerade av allmänhetens intresse eller av familjens personliga finansiella intresse, säger Norm Eisen, som varit etikkonsult åt president Obama och är en högljudd Trumpkritiker till Washington Post.

Finns regler – men de är otydliga

Kongressen i USA har sedan 2012 ett regelverk, föreslaget av Obama och antaget av en enig kongress, om att det är förbjudet för politiker att utnyttja den information de får inom politiken för att investera för egna ekonomiska intressen. Det regelverket gäller även presidenten och vice-presidenten, men det är inte särskilt tydligt gällande egendom som fastigheter och innehav.
– Transparens är det bästa motgiftet mot korruption, säger den konservative författaren Peter Schweizer, som också arbetat nära Trumps nytillsatte chefsstrateg Stephen Bannon.
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB