Startsida / Inlägg

Kommer ni ihåg Kony? Snart får hans hantlangare sin dom

av Martin Schori

 

ap_joseph_kony_jef_131121_33x16_1600

Kommer ni ihåg Joseph Kony?

Den sällsynt brutale krigsherren som fick enorm uppmärksamhet världen över i samband med dokumentären Kony 2012?

Hans armé är nu kraftigt tillbakapressad – och hans närmaste man ställs nu inför rätta.

Dokumentären Kony 2012 blev den film som snabbast nått 100 000 miljoner visningar på Youtube – och en undersökning visade att hälften av alla unga amerikaner visste vem Kony var. Under den första veckan handlade 66% av alla Twitter-inlägg om ledaren för den kristna terrorsekten Lord’s Resistance Army.

Hur som helst, redan när filmen släpptes var Kony på flykt utanför Uganda. Idag tror man att han är i Centralafrikanska republiken.

Samtidigt har hans gerillaarmé pressats tillbaka – och decimerats kraftigt. År 2014 ska endast 250 krigare funnits kvar. Lejonparten – 80 procent – har deserterat, medan endast 20 procent av förlusterna har kommit på slagfältet.

LRA är dock fortfarande aktiva, och tidigare i år kidnappade man 220 civila i Centralafrikanska republiken. Totalt räknar FN med att 100 000 människor dödats i LRA-relaterade konflikter och massakrer i flera olika afrikanska länder. 60 000 barn har kidnappats.

_80101621_44979734 För ett par dagar sedan startade rättegången mot en av Konys närmsta män, Ongwen kidnappades själv av LRA när han var 10 år och tvingades genomgå vidriga initiationsriter. ”Inte sällan tvingades de bita eller slå ihjäl sina egna familjemedlemmar, ibland tvingades de dricka offrens blod”, skriver Sveriges radio om övergreppen som 10 000-tals barn utsattes för när de skulle ”skolas” till att bli gerillakrigare.

Ongwen åtalas på 70 punkter, bland annat för att ha kidnappat och förslavat barn, ha tvingat dem att begå våldshandlingar och för våldtäkt, mord och påtvingad graviditet. Han ska själv ha sju olika fruar. Den första våldtog han när hon bara var 10 år.

Ongwen är den första från LRA som åtalas i Haag. Ugandiska soldater har slutat att aktivt jaga Kony efter att flera länder dragit in sitt stöd. Men kanske är rättegången ett steg närmare att ge alla hans offer en gnutta rättvisa.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB