Iowa 2016, del 3
avNu är det, alldeles snart, korten-på-bordet-tajm här ute bland majsfälten och att döma av de färskaste opinionsmätningarna, utförda av Des Moines Register – präriens egen New York Times i något dygn till – kommer en majoritet av den republikanska delen av den försynta Iowa-befolkningen till sist ändå att ge Donald Trump sitt stöd.
Det finns de som är förbryllade över det – inte så mycket på politiska grunder som på personliga.
Här ute är människor, generellt sett, anspråkslösa, ödmjuka, artiga och vänliga. De har fått the fear of God med med bröstmjölken och tycker man ska uppföra sig anständigt mot varandra.
Och ju längre bort från de större städerna man kommer, desto mer påtaglig blir den blida attityden
Herregud, i Ames och Clear Lake och Winterset säger främlingar goddag och ler när man passerar på trottoarerna. Den som gör så i New York riskerar att bli gripen…
I detta avseende går det ju inte säga något annat än att The Donalds personlighet bildar ganska bjärt kontrast. Inte ens hans hans mest passionerade anhängare kan beskriva honom som särskilt anspråkslös eller modest eller lågmäld.
Men att han likafullt har en så god chans att vinna det fromma Iowa säger förmodligen en del om hur djupt föraktet för det som kallas vanliga politiker sitter, hur innerlig längtan är efter…något annat.
Det är i alla fall så de lokala Donald-sympatisörer jag träffar uttrycker det.
De delar inte nödvändigtvis alla åsikter och har sina reservationer mot hur han emellanåt uttrycker sig, men de är övertygade om att den färgstarke fastighetsmiljardären från Manhattan kan få till stånd en grundläggande förändring som, menar de, ingen av karriärpolitikerna ens är intresserade av.
Det kan vara värt att tänka på om det är Trump som står med armarna sträckta mot skyn i triumf när resultatet offentliggjorts natten mot tisdag.
Väljarna ville bara ha…ja, just något annat.
• • •
Kandidaterna gör en sista push under söndagen och far som vårystra kalvar över The Hawkeye State för att hinna hålla ytterligare några valmöten.
Hillary Clinton är till exempel först på en skola i Council Bluffs, fortsätter i en mässhall i Sioux City och avslutar på en ny skola i Des Moines. Ted Cruz – som fortfarande har ambitionen att hinna besöka samtliga 99 countyn och därmed göra ”a full Grassley” – börjar i Iowa City, åker vidare till Davenport och intar Des Moines välbekanta State Fairgrounds under aftonen. Bernie Sanders är ännu trägnare och hinner på några timmar med både Waterloo, Marshalltown, Ames och Des Moines.
Jag fattar inte att de orkar – särskilt inte som de håller samma stump-tal om och om igen. Men de vet att varje hand de skakar kan göra skillnad i en caucus i Iowa så det är bara att bita ihop.
Själv susar jag runt lite på måfå för att känna av stämningarna och hamnar till slut i Council Bluffs längst västerut, vid gränsen mot Nebraska.
Där gör Big Bopper Chris Christie, New Jersey-guvernören, ett framträdande på Quaker Steak & Lube – en enkel och populär sportbarsvariant med beninsmackstema och påstått legendariska kycklingvingar på menyn.
– I New Jersey har jag fyra regler när jag håller såna här möten för annars blir det kaos men här i Iowa behövs bara en: Ni räcker upp handen och jag ger er frågan , säger Christie där han står i stekoset vid dörren till köket, med ett rum av nyfikna locals framför sig.
Några stackare som bara kommit för en vanlig söndagsbrunch i rummet intill försöker fokusera på sina vändstekta ägg, men får i trängseln finna sig i breda journalist- och kampanjarbetarrövar några centimeter från tallrikarna.
Ett gäng råbarkade typer i baren som ser ut som de just varit ute och jagat rådjur hummar gillande och högljutt när gästen från östkusten lovar vådlig satsning på militären.
En kvinna skickar fram en elvaårig dotter för en selfie och berättar till skrattsalvor att det blir en perfekt present till maken eftersom han är demokrat.
– Visst, skrockar Christie, jag för alltid familjer samman.
Det är retail-politik a la Iowa av ädlaste märke.
• • •
Man kan fråga sig vem stockholmarna tänker stödja i morgon.
Ja, inte ni som bor i den svenska huvudstaden – ni har inget att säga till om i de här sammanhangen.
Jag tänker på de 231 själarna i det Stockholm som ligger i Crawford-countyt i västra Iowa.
Någon hävdar att de vill utmärka sig och därför tänker nominera Carly Fiorina respektive Martin O’Malley. Ja, så typiskt stockholmare…
Det finns ett litet Swedesburg i sydöstra delarna av delstaten också, känt för ett puttenuttigt postkontor.
Det skandinaviska land som satt mest prägel på den här delstaten är dock Danmark. De svenska immigranterna slog sig ner i Minnesota och de danska – helt logiskt! – i södra grannstaten Iowa och väster om Des Moines finns både ett dansk-amerikanskt museum, en dansk väderkvarn och ett en dansk vinodling.
Ja, vinodling.
Någon blev förvirrad där.
Det skulle förstås varit ett bryggeri…
• • •
Christie äter ingen corndog – alltså korv rullad i majsmjöl; lokal snabbmatsklassiker – på restaurangen i Council Bluffs men det borde han nog gjort.
Majs är, har alltid varit och kommer alltid vara politisk hårdvaluta i Iowa.
Särskilt het är frågan om subventionering av etanol – som ju görs på majs, till mångårig lycka för lantbrukarna här ute.
Alla som följde sjunde säsongen av ”West Wing” vet att det blir problem om man inte uttryckligen är för sådan.
Arnie Vinick, Alan Aldas republikanske presidentkandidat, vägrar ju gå emot sin övertygelse i frågan och blir utbuad under ett framträdande i…ja, jag tror det är Cedar Rapids.
Men han vann ju till slut nomineringen i alla fall och kanske tog Ted Cruz notis, för han har – säkerligen till sina rådgivares högljudda protester – gjort samma ställningstagande.
Djärvt, ingen kan säga något annat.
• • •
Inte långt från det dansk-amerikanska museet, i Winterset, ligger en annan tung turistattraktion:
John Waynes födelseplats.
Han var ursprungligen Iowan och hade mycket typiskt vad som brukar kallas en ”humble upbringing”.
Men han blev ju med tiden en rätt högljudd och brysk ändå, så allt kanske inte är så enkelt som det kan verka.
Och ett är säkert:
John Wayne hade röstat på Donald Trump…
• • •
När kommer snön?
Det är en viktigare fråga än man kan tro. Drar den förväntade stormen in redan tidigt under måndagskvällen – och det börjar se så ut – kan deltagandet i nomineringsmötena påverkas.
Det vore, tror experterna, inte bra för outsiders som Trump och Sanders eftersom de i högre grad än andra antas attrahera väljare som inte brukar rösta.
I vilket fall blir vi alla sittande här på tisdag, ingen kommer komma härifrån, på den punkten är prognoserna obönhörliga.
• • •
Den kommande natten håller alla sjutton kandidater som är här valvakor på hotell och mässhallar runtom i Des Moines.
Utom en.
Trump-kampanjen har fortfarande inte meddelat var – eller om – The Donald tänker vara.
Kanske tar han 757:an och sticker, så han hinner hem innan stormen.
Han har gjort allt annat helt okonventionellt så varför inte?
• • •
Christie försäkrar åhörarna på Quaker Steak & Lube att de bara behöver stå ut i 24 timmar till.
– Sedan slutar vi knacka på era dörrar och ringa på era telefoner och ni behöver inte se oss på tv mer, säger han.
Alla skrattar och låtas vara lättade, men egentligen älskar Iowa – där det ärligt talat inte händer så särskilt mycket till vardags – att den här cirkusen sveper förbi var fjärde år.
Bland annat för att alla gör fantastisk business på oss som kommer hit.
Det gäller också the state troopers, de som patrullerar vägarna. De har en field day med alla stressade journalister och konsulter som hastar mellan möten och events och skriver på en dag under en helg som den gångna ut mer böter än de gör under en vanlig månad.
Den rutinerade känner till detta och ställer in cruise-kontrollen på laglig hastighet….
• • •
Nu är det bara en förmiddag av kampanjande kvar.
Sedan drar sig alla utpumpade president-wannabes tillbaka till de där valvakorna och kan bara invänta resultatet från de egenartade caucus-mötena i Iowas alla countyn, städer och byar.
Det blir nåt.
Dramat kommer, är det tänkt, att gå att följa live här i bloggen, så jag hoppas vi hörs under natten.