Startsida / Inlägg

Live at The Apollo – Slaget om New York har börjat.

av Per Bjurman

APOLLO:Skylten
– Så stort, säger Hillary Clinton, att få vara live at The Apollo.
En snabb men snygg musikhistorisk passning.
Det var ju just det James Brown var när han 1963 spelade in livealbumet många betraktar som det mest magnifika som gjorts, kallat just ”Live at The Apollo”.
Sedan dess – och före med, för den delen – har alla som varit något inom
soul och jazz och gospel och R&B och sedermera även hip hop uppträtt i den mytomspunna musikteatern på 253 W 125th Street i Harlem, USA.
Charlie Parker, John Coltrane, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Little Richard, Aretha Franklin, Al Green, Otis Redding, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Supremes, Michael Jackson, Public Enemy, Jay-Z, D’Angelo…you name them.
Apollo i Harlem är helt enkelt för den afroamerikanska musikhistorien vad La Scala i Milano är för operan.
Men en solig vårdag 2016 är det en vit politiker som tar den kantstötta scenen i besittning.
Hillary Clinton.
Det blir nästan drag som på en hel James Brown-konsert då också.
Ja, ingen behöver i och för sig komma ut och hänga en cape över henne för att hon ligger utmattad på scengolvet, och hon pressar sig inte till trans i ångande utläggningar om kallsvett och sexmaskiner.
Men när den förra first ladyn – i svart skinnpaj och allt – avlossat sina salvor om lika lön för lika arbete, om New Yorks stora drömmar och om Donald Trump, och åhörarna står upp och skanderar den taktfasta ”I-believe-that-she-will-win”-ramsan, då är det ”Papa’s Got a Brand New Bag”-yra.
APOLLO:Hill
APOLLO:Publikum 2
APOLLO:Harlem
APOLLO:Publikum
APOLLO:Little Richard
Själv är jag framförallt glad för att valmötet markerar starten på Slaget om New York.
Ett sådant har jag aldrig upplevt.
Tidigare har primärvalen i praktiken redan varit avgjorda när New York röstat – och de reguljära valen helt ointressanta eftersom den demokratiska kandidaten setts som självklar segrare redan på förhand.
Följaktligen är det heller ingen som funnit det nödvändigt att kampanja i Gotham City.
Men i den pågående valrörelsen – historiens mest absurda – ställs allt på ända och plötsligt är uppgörelsen här om tre veckor, 19 april, oerhört viktig.
Och alla kandidater navigerar med ens hitåt…
Även John Kasich var här under onsdagen – han bakade calzone på en pizzeria i Queens! – och idag torsdag håller Bernie Sanders ett jätterally i South Bronx.
Snart lär dessutom The Donald göra en offensiv på hemmaplan.
De är välkomna.
Iowa och new Hampshire och Florida och Nevada i all ära.
Allting – även val – är alltid bäst i New York.
• • •
Efter förra tisdagens uppgörelser way out west slog jag fast att valrörelsen är inne i ett ”långsamt och händelsefattigt skede”.
Well…
Att inga val, eller debatter, äger rum betyder inte att inget händer, visade det sig förstås snabbt.
Donald Trump och Ted Cruz har under den dryga vecka som gått sedan dess släpat varandras fruar i smutsen, krigat om vem som egentligen ligger bakom den smutsiga National Enquirer-storyn om Cruz påstådda otrohet och slutligen tagit tillbaka sina heliga löften om att stödja det republikanska partiets presidentkandidat, vem det än blir.
Man får försöka fatta:
Det kommer vara nonstop-action fram till november, oavsett hur det ser ut i almanackan.
• • •
Meningsmotståndare som känner till historien lär se viss symbolik i det faktum att Clinton framträdde på Apollo just en onsdag, för det är på onsdagar det ärevördiga etablissemanget sedan urminnes tider håller sina klassiska amatörkvällar.
Vem som helst får kliva upp på scenen för att försöka övertyga publiken om sin storhet – och det hör till traditionerna att de flesta blir grundligt och lustfyllt utbuade…
Å andra sidan är det i första hand för raka motsatsen till tafatthet så många har svårt för Hillary – och alla andra Clintons.
Hon är, tycker opponenter både till höger och vänster, FÖR proffsig.

FÖR mycket politiker.
FÖR slipad.
FÖR lite genuin och uppriktig och bristfällig människa.
Den stämpeln jobbar hennes kampanj sedan flera år tillbaka med att försöka tvätta bort, men det accentuerar bara problemet för det visar i någon mån att bilden stämmer.
Svårlös ekvation, det.
• • •
Huruvida Ted Cruz kommer att delta i Slaget om New York är tveksamt.
Han har ju en gång för alla gjort klart att han inte direkt högaktar den här stadens värderingar och den typ av kristet betingade konservatism han företräder är inte särskilt stor ens i de republikanska enklaverna i norra delarna av delstaten.
Istället fokuserar Texas-senatorn gissningsvis på att han i en alldeles färsk opinionsmätning har oväntat övertag på Trump – a hela tio procentenheter – i Wisconsin.
Där är det val redan kommande vecka och vinner Cruz då omvandlas dynamiken, åtminstone tillfälligt.
Problemet är bara att han för att komma åt Trump måste nå stor framgång även här ute i nordost.
När New York sagt sitt följer val i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania och Rhode Island.
Sannerligen inte Ted Cruz country, på något sätt.
• • •
En väldigt bra sak med tidiga valmöten i Harlem är att man efteråt kan gå och äta lunch hos Marcus Samuelsson på Red Rooster.
Mycket lite här i världen är trevligare.
Den svenske stjärnkrögaren – som är vän med Barack Obama och flera gånger lagat mat åt presidentparet, både i Vita huset och på sin hyllade Harlem-restaurang – närvarar för övrigt på Apollo.
Han ser nöjd ut.
• • •
Mötet Bernie Sanders håller i South Bronx idag, i Saint Mary’s Park, lär få Hillarys Apollo-möte att blekna.
Är det någonstans det finns unga liberaler och vänstersympatisörer av den sort som ”feel the bern” är det i New York City.
Clinton må betrakta New York som sitt hem, men det är utanför jättemetropolen vid Hudson-flodens mynning hon får söka sitt stöd.
• • •
Donald Trump rättade sig själv i efterhand, men det hjälper inte.
Dagens uttalande om att kvinnor som utför aborter ”måste bli föremål för någon form av bestraffning” har redan blivit ett vapen i händerna på de demokratiska motståndarna.
Ibland skulle ett manus kanske inte skada ändå.
• • •
Så:
Slaget om New York har alltså börjat.
Med lite tur kulminerar det till och med i nya debatter.
Donald Trump lär i och för sig inte hörsamma Cruz krav på en man-mot-man-duell, han har absolut inget att vinna på en sådan debatt, men det verkar som att Hillary får krypa till korset och möter Bernie i åtminstone en holmgång till.
– Förhandlingar om en debatt i New York pågår, ett besked kommer inom de närmaste dagarna, uppger en källa i Clinton-kampanjen.
Vi väntar.