HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Ungdomarna kör över gamlingarna

av haksod

Det blir alltid diskussion om en serie är bra eller inte då förväntade bottenlag ”stjäl” poäng av de stora. Många ser det som ett bevis på att ”klasslagen” inte har ”klasspelare” och att de rätt o slätt är uppskrivna fd. stjärnor. Det kan ju stämma till viss del, men det kan ju vara att det helt enkelt är ”nya” stjärnor som föds. De har nutidens hockeytalang, Den som bygger på speed och frekvens. Den gammla hockeyn bygde ofta på bågar och överlämningar i hörn för att komma bort från fasthållningar och interferences. Idag behövs det snabba fötter med högt tempo i benen och ”start o stopp” rörelser i kroppen. Rör du inte på fötterna blir du överkörd och avklädd. Det drabbar nu de gamla gardet. Ungdomarna har tagit över i både elitserie och allsvenskan. Den nya generationen är född mellan 1985-90 , ca 182 cm långa och väger mellan 80 -90 kilo. Så här tidigt på säsongen har de unga en ambiton och fräch het som ger de överläge på veteranerna. Det kommer att fortsätta så i vissa läger, medans vissa av de kommer att få en liten smäll nu i november. Det är nu mörkret och det stora vemodet smyger in över oss och biorytmerna får ett test.

Den nya intensivare ishockeyn kommer som ett resultat av den kanadensiska dominansen på juniornivå där de svenska juniorerna bjudit upp till kamp och under flera år haft ett stort utbyte av matcher och erfarenhet borta i Nordamerika. Därför har de unga juniorstjärnor, som spelat i de olika juniorlandslagen,  lärt sig den ”nya ” hockeyn och firar framgångar tack vara det även här hemma.

Se bara på backsidan där vi nu för tiden skall ha stora rörliga spelskickliga backar. Hade du en stor back för tio år sedan hade han bara som uppgift att spela defensivt, tackla och ge pucken till den”lilla” lirande back kompisen.  Ekholm, Hershley, S. Johansson, Ekman -Larsson med fl. är den nya backtypen. Artursson, Rhodin, Tärnström är på fortfarande mycket bra spelare. Men bäs- före -daton är redan passerad….

Dominanterna på forward sidan i världshockeyn tror jag alla vet vilka de är 8. 71. 87 skriver jag bara. Men även i övrigt borta i NHL handlar det om  storlek, kraft, frekvens och uthållighet kombinerat med en hel del teknik. Jag vill inte påstå att deras motsvarighet finns i allsvenskan men självklart smittar den typen av ishockey spelare av sig i form av att deras dragningar, skottvillighet, tacklingar och spelstil generellt kopieras. Vi kommer att ha en helt annan typ forwards i Sverige om 5 år. Och redan nu kan ni se vissa av dessa i allsvenskan Calle S, Daniel Bång, Christian Sandberg, D Wiksten m.fl

Jag skulle föreslå att Ni plockar ut ett par av Era favoriter. Några unga lovande samt ett par veteraner , och ställ de mot varandra under hela säsongen och följ utvecklingen och skaffa er er en uppfattning om hur dessa killar och deras lag är moderna i träning och spel. Ni ser ju framtidens hockey på Viasat Hockey i form av KHL o NHL och kan lätt föra över intrycken därifrån till det Ni ser i Sverige.

Lycka till med det uppdraget……

I övrigt är bokstaven B gångbar i allsvenskan för tillfället

Bofors i topp; Kul

Blomqwist, Jakob. Skytteliga ledare och årets stjärnskott så här långt

Borås, har fått upp farten i symaskinerna…

Baksmälle vecka i Leksand

Det svänger om allsvenskan.

Håkan Södergren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB