HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Sveriges tuffaste jobb – tränare i Hockeyallsvenskan

av Niklas Jihde

Och så var dom bara 13. Lars Ivarsson blev alltså den första tränaren att få den berömda sparken i året Hockeyallsvenska. Tråkigt tycker jag. Jag vet dock inte mycket om den gamle storbackens tränarfilosofi – men jag gillade verkligens hans engagemang och inställning kring och under de VIK-matcher som vi på Viasat Hockey fanns på plats vid.

Samtidigt som vi, med all rätt, skriker ut att årets upplaga av Hockeyallsvenskan är den häftigaste och mest ovissa någonsin – så finns det en text på baksidan av myntet som inte är lika smickrande. Texten som står där vet alla inblandade om lika väl som den på våra enkronor. ”Prestera eller försvinn”. Med de fruktansvärt små marginaler som existerar i ligan – så kan du stå arbetslös efter ett par veckor med felstudsar och ”superheta” motståndare. Är du en dålig coach/tränare då?

Att vara tränare/coach i Hockeyallsvenskan är nog ett av Idrotts-Sveriges tuffaste uppdrag. Okej, Elitserien är väl på samma nivå – men där finns det mer resurser för tränarna för att uppnå framgång. Jag tror att många tränare i Hockeyallsvenskan sliter 7-23 varje dag med sina lag – till en peng som inte är i närheten av glamouren i den högsta ligan.

Nu tycker jag dock inte synd om dessa herrar (jo, kanske lite lite), alla tränare i Sveriges mest ovissa liga är gamla elitspelare – och de vet mycket väl hur det fungerar på den utsatta positionen som en tränare/coach har.

En sak är lika klar som en nyspolad is – dom 13 tränarnamnen från upptakten kommer vara färre när vi summera kvalserierna fram mot vårkanten…..

# Minns med ett garv Lars Ivarsson och Fredrik Nilssons practical joke inför en Viasat Hockey-sändning med oss. Vi klev glada in i coachrummet och fick tillåtelse att filma deras lilla taktiksnack. När vi sedan spelade upp bilderna – så var det ingen som fattade ett dyft vad de snackade om – säkerligen inte dom själva heller…..

# Visste Ni att de gamla VM-hjältarna, Tomas Sandström och Johan Tornberg, är skickliga hantverkare. Tornberg ”knäcker” extra som fastighetsvärd och Sandström snickrar kök nere i Skåne. Tydligen var det bara ”gamla” innebandyspelare som föddes med tummen mitt i hand.

# Några dagar utan studio-sändningar från Hockeyallsvenskan nu, men på fredag åker vi tokladdade till Småland för att göra matchen Troja/Ljunby – Leksand. Vi snackar såklart om en viktig match för de båda lagen – precis som alltid i den här serien.

# På tal om Leksand så blev jag och Sandström uppsökta i korvkön(!) innan derbyt i onsdags. Två lite äldre Leksands-supportrar berättade vänligt men bestämt för oss att Leksandsspelaren Jesper Ollas efternamn ska uttalas som det står – alltså inte med Å som hela Hockey-Sverige gör! Vi lärde oss läxan direkt naturligtvis.

# På söndag blir det nytt besök i ligans fräschaste arena – den i Malmö. Vi reser dit med förväntningar, naturligtvis på hemmalaget men nyfikenheten är nästan ännu större på bortalaget Örebro. Peter Andersson har förvandlat nykomlingen till en playoff-kandidat!

Viasat Hockey:

Fredag, 18.45 Troja/Ljunby – Leksand

Söndag, 15.45 Malmö – Örebro

Om vi lägger till NHL med studio både lördag och söndag – plus KHL-hockey så förstår Ni att en riktigt ”Superweekend” för oss hockeyälskare är på ingång……

Vi ses,

//Niklas Jihde

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB