HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Ryss influensan.

av haksod

1-4 och vissa spelare kan ha fått ryssinfluensan av korsdraget i egen zon vid vissa kontringar. Dock har jag inte den där känslan av besvikelse av matchen i sig. Ryssarna är bara ett snäpp bättre än Tre Kronor för tillfället. Vilket beror på den ryska hockeyns breda topp. De har (likt Kanada) kanske två lika bra lag att ställa på skridskorna. Fantastiskt kul för dem, lite jobbigt för oss andra. Faktiskt tyckte jag att vi klarade av ryssarna rätt bra. Men vi hade inte kraften att trycka till lite x-tra i PP situationerna. Sen hade det hjälpt om Tellqvist tagit 2-1 pucken..Vi tappade lite kraft och tro av det ryska målet.

Rysk hockey är j–ligt bra för tillfället. Pengarna i ligan är viktiga i och med att det ger så många unga talanger chansen att utveckla sig på hemmais istället för att dra iväg till kanadensisk juniorliga vilket var fallet för en 5-7 år sedan. Lite av det problermet vi kan uppleva i Sverige för tillfället. I Ryssland har också KHL;s satsning på 24 lag samt proffsjuniorlag i varje klubb gett de unga talangerna fler möjligheter att spela på en lagom utmanande miljö. Anpassat efter vilken nivå de klarar att spela på junior eller senior nivå.

Lite av det vill jag se mer av i Sverige. Att elitjuniorer och fd. elitjuniorer tar ett par år i Allsvenskan och utvecklar sig på den höga nivå som Allsvenskan håller. Att de inte går på allt skitsnack om att platsar man inte i eliten som tonåring så är det ingen ide att köra vidare. Just långsiktighet i karriärplaneringen  behöver svenska juniorer mer av. Jag ser hellre att svenska juniorer tar chanser i utländska seniorligor än att de sticker till kanadensika juniorlag. Se på Tobias Lindström  i Bofors. Fd. elitjunior i DIF. Ett år i norska ligan med mycket bra resultat och nu på väg att ta sig och Bofors ännu högre upp seriesystemet. Bra sätt att ”vidareutbilda” sig på. Det är inte fel att ”utbilda” sig ett par år till som hockeyspelare. Alla människor inom ”elityrken” behöver längre tid på skolbänken än vanliga ”grovarbetare”.

Jag rekomenderar Er hockeynördar som tittar på allt inom hockey att tänka till lite på alla unga stora starka tekniska och talangfulla spelare och se vilka de spelar med. Så att Ni ser hur mycket hjälp de får av rutinerade vuxna spelare. Så mycket de lär sig av de gamla rinkrävarna i sina lag.

Så vill du ha koll på hur hockeyvärlden utvecklar sig och vilka trender som kan tänkas starta så är det bara följa med på någon av våra höjdare på ViasatHockey.

Allsvenskan, KHL, NHL, eller VM. Välkomna och Varsågoda att smaka på Viasat hockeysmörgåsbord.

  

  

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB