HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Därför kan Foppa välja bort Modo

av haksod

Det är många spelare som kommer vägen via allsvenskan numer. Behovet att fylla upp trupperna med välutbildade, vältränade spelare i en ålder mellan 20-25 blir viktigare och viktigare. Egna juniorer producerar de flesta elitklubbarna fram själva med jämna mellanrum. Men de där ”late bloomers” finns det liksom inte plats att ha kvar i Elitserielagen. De måste ha lite mer tid o plats. och de får de i allsvenskan. Bara för att nämna några så har vi Henrik Karlsson FBK, Nicklas Olauson o Per Ahlbrant, Luleå är två till som tagit ett par år extra på sig i allsvenskan. Dessutom har ju klubbar som Rögle o SAIK faktiskt etablerat sig i eliten trots att de är nederlagstippade varje år…. 

Det handlar mer om arenor och organisationen utanför isen, om man klarar kraven att gå upp i seriesystemet. Idrottsligt står många klubbar i allsvenskan gott rustade. Tränarna är meriterade, välutbildade och med en mix av revanschlust/ambition i sig. Många klubbar har också väldigt bra central linjer eller stommar i laget som vi brukar säga i ”branschen”. D.v.s. målvakt, ett par backar samt 2-4 toppforwards att luta sig mot. Spelare med talang på isen, hjärta för klubben och erfarenhet att sprida till unga talanger.  Jag säger inte härmed att lagen är klara att gå upp i eliten redan nu. Det återstår mycket utveckling på bredden av trupperna. Men grunden som alla lag behöver sportsligt, finns hos 4-5 klubbar redan nu.

I den här landskampsperioden är det dock mest Foppa alla pratar om. Hur skall det gå för honom? Ja det kan nog bara Foppa själva svara på om ett par dar. Det står dock klart att han måste vara en riktig hockeydåre för att orka gå igenom alla operationer och övriga skador för att se om han fortfarande, vid 36 års ålder och en 100-200 miljoner på banken, klarar att spela på toppnivå. Jag kan inte bestämma mig för vad jag ska tycka o tro om alla comebacks. Men det kan inte vara några som helst tvivel om att han vill bara spela ishockey, resten skiter han i. Och den inställningen både förstår jag och gillar….

För att knyta ihop det hela så kan det bli så att Foppa kanske spelar allsvenskt i slutet av säsongen. MoDo har spelat ihop några  poäng nu på slutet, men det brukar vara så att som tabellen ser ut i November uppehållet, så brukar det bli till slut också. Omöjligt är det inte att 21;an plockas ned från halltaket återigen för att rädda MoDo. Har han sett till att det finns golfbana och ishall i stan så tror jag att han kan tänka sig att spela dem ur krisen också….

Nu tror jag väl att det hetaste klubbvalet är Denver eller något mer storstadsmässigt i Nord Amerika, för ögonblicket. Han bestämmer nog inte det helt själv. Det brukar vara till lika stor del damerna som bestämmer var de vill bo , när man som i Foppas fall har många lag att välja på. Det är ju trots allt de som skall ordna det mesta när killarna är ute och leker på isen….tror inte att Örnsköldsvik har så mycket att komma med då när de övriga valen är New York, Los Angeles, Denver, Toronto…ni förstår vad jag menar? Men kul vore det.

Ha det

Håkan S 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB