HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Grattis, JVM…

av haksod

…till Mattias Ekholm, Mora. Till Oliver Ekman -Larsson, LIF. Till Dennis Rasmussen, VIK samt också i en rätt stor grad Anton Rödin och Carl Klingberg som gjort matcher och haft möjlighet att spela sig in i Juniorkronorna via allsvenskt spel. Allsvenskan producerar och utvecklar talanger i stort sett i varje klubb. Se bara på elitserielagens trupper, leta efter moderklubb och fundera på vart det är bäst att utveckla talangen. Hemma hos mor o far i familjära  omgivningar eller i storstadsklubbarnas hockeygymnasier med allt av problem som kan drabba en ensam tonåring i lite ovan och ”kall” miljö. Det som är så positivt för Ekholm och Ekman -Larsson är ju att det finns möjlighet att lära från äldre storspelare som Tomas Rhodin och Greger Artursson, och Dennis Rasmussen (en liten sensation) kan ju ta intryck av Stefan ”Loppan” Hellqvist eller fråga gamla storcentern och nuvarande tränaren  Fredrik Nilsson. Såna möjligheter ges inte på samma sätt i elitserieklubbarna. Där är det ofta så att juniorspelarna får mindre ansvar och speltid vilket i vissa fall hämmar eller fördröjer genombrotten för de juniorerna. Därför är det inte så konstigt att man hör fler och fler unga (och äldre) spelare som hellre spelar och får mycket istid i allsvenskan än sitter på bänken eller har enstaka inhopp i matcherna i elitserien. Man blir inte bättre av att träna utan matcherna och kampmomenten i matcherna är det som driver den mentala och fysiska utvecklingen hos unga hockeyspelare…

Vissa unga spelare i allsvenskan hade nog hoppats att de hade plats i truppen till JVM. Närmast, inbillar jag mig, var nog Joacim Eriksson i Leksand. Som han har spelat den  senaste månaden så har han säkert ställt till bekymmer för Pelle Mårts. Just målvaktssidan med Jacob Markström som det stora esset i rockärmen, gör att Sverige kan ha en outsider roll i JVM. Det som är extra kul med det är att svenska målvakter numer är en självklarhet hos alla elit och allsvenska lag. Se på Markus Svensson i MIF som manövrerar ut J Hurme, nämda J Eriksson LIF placerar T Leinonen på bänken och killar som Viktor Fasth, David Rautio, Mark Owuya. Alla  de här killarna har en karriär högre upp som väntar på dem. Antingen de tar sitt lag till Elitserien själva eller om de väljer att ta upp kampen om målvaktsplatsen i ett elitserielag. Hursomhelst så kan vi säga det som det sa om det svenska försvaret under andra världskriget ”vår beredskap är god” , speciellt i hockeymålet.

Måste bara kort kommentera Jocke Fagervalls återintåg i Björklöven. Tre raka matcher med poäng. Bra start och det kanske finns en ”Fagervall effekt” i IFB. Får de tillbaka självförtroendet så kan det bli många topplag som vänder molokna tillbaka efter ett besök i Umeågrytan. Maken till lokalpatriotism finns nämligen inte någon annanstans än den i Umeå. I och för sig kan Skellefteå och Ö-vik konkurrerar om den utmärkelsen men jag vet i fan om inte Umeå publiken är den mest enögda av alla ishockeyälskande publiker i svedala. Tror att Malmö matchen måste ha varit som julafton, nyårsafton och midsommar på samma gång för Björklöven fansen. Lovar Er att det blir fler topplag än Malmö som kommer att åka slokörade hem från Umeå framöver.

Vi syns och hörs från Hovet i morgon. 18:45 i Viasat Hockey.

Håkan S

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB