HockeyAllsvenskan On Tour

med Niklas Jihde och Håkan Södergren

Startsida / Inlägg

Vi behöver nya kungar

av haksod

I ett tidigare inlägg la jag en jämförelse mellan de olika tätlagen i allsvenskan och OS-lagen.

Lite med anledning av deras tyngd och storlek så jämförde jag Malmö med Kanada. Efter förlusten i Växjö senast fick jag en läsarkommentar som tyckte att Malmö var mer lika Tre Kronor…mer specificerat Damkronorna. Kul skrivet måste jag säga, dessutom tror jag att Göran Karlström håller med honom….nu ligger kvalserien långt borta för Malmö. Kassören jublar, det blir playoff matcher i Malmö Arena.

På onsdag finns det en möjlighet att hockeyallsvenskan avgörs. AIS-Växjö i Uppsala står på menyn den aftonen. Min åsikt är att de laget som vinner den matchen gör AIK o LIF sällskap direkt till kvalserien. Ni som har problem att hinna till Uppsala kan ta det lugnt. Tack vara redaktör Segeborn så har vi ändrat match den kvällen så at Ni tittare kommer få upplösningen på en egen Plasma, LCD eller LED skärm i närheten. Rätt in i  TV rummet och den egna välsuttna TV soffan. ViasatHockey står för matchen, Ni får ordna ostbågar och dricka själva….

Jag måste väl kommentera de nesliga nederlaget i OS mot Slovakien innan jag avslutar. Det finns ett uttryck på engelska som heter ”outsmarted”. Nånting typ ”finurligt lurad” med andra ord. Och det var lite av det som Tre Kronor vart i morse. Vi förlorade mot ett lag som spelade bättre svensk hockey än det vi gjorde kanadensisk hockey. Det brukar vara Sverige som ligger och tätar till i mittzon för att kontra ut motståndaren vid misstagen deras. Nu vart det tvärtom och det gör att förlusten svider mer, tycker jag. Vi vart ju tvugna att jaga och försöka spela en ”kanadensisk ” hockey med tyngd  och tryck mot mål. Lite desperat hockey. Det kan inte vi svenskar, inte på liten rink i alla fall. Hur mycket NHL proffs du än är så har du inte behövt lära dig det, för det klarar dina kanadensiska lagkamrater av om det behövs.. Titta bara på första perioden Ryssland-Kanada, det kallar vi ”tryck och tyngd mot mål-hockey” det.

Självklart bittert med en förlust så tidigt i turneringen. Den enda svenska vinnaren på sätt och vis, Mats Sundin. Han visade genom att lysa med sin frånvaro dels vad hans roll som informell ledare betydde i Tre Kronor, men också att han hade självinsikten att inte ställa upp i dessa sammanhang då ålder, meriter, skador och kunnade inte längre fanns där.

Nu blir det generationsväxling till VM i Tyskland. Spännade att se vad det kommer innebära. Vilka nya Sundin, Forsberg och Lidström vi släpper fram i Tre Kronor. Läge för ett ”Konungen är död, länge leve konungen” då vi har ett behov för nya ”kungar” i svensk hockey.

Ha det’

HS     

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB