av Petra Thorén

Åre

Nattåg Stockholm-Åre. Åtta timmar, 70 mil, vita vyer och strecket på rätt sida termometern. Det ska bli alpin världscupfest i byn.

+++++.

Efter succéarrangemanget VM 2007 plockar Åre VC-tävling efter VC-tävling. Regelbundet. 80:e och 81:a världscuptävlingen totalt sett. Det lyfter vi på hatten för.

I helgen bjuder man hemmapubliken på världens bästa damalpinister. Slalom och storslalom. Med bara två månader till OS i Vancouver.

Hur har det gått i teknikdisciplinerna så här långt i år?

Maria PH har i år visat att hon är med och slåss om en pallplats i varje tävling. I premiären i Sölden var hon ett avvaktande förstaåk ifrån topp tre. Slutade femma. Fyra i Aspens storslalom. I slalom har hon gjort två jättemisstag. Ur i Levi. Och 11:a i Aspen – ett tvärstopp i första åket från pallen. Ser vackert och kliniskt ut när hon åker.
Tidsfråga innan toppresultaten kommer. Och första världscupsegern.

Anja är kanske på väg mot sin bästa tekniksäsong på flera år. 6:a i VC-premiären i Sölden. I storslalom (!).
Disciplinen hon i fjol ofta huserade bakom de femton bästa. Hade pallkänning i VC-slalomen i Levi då en grov miss kom emellan och hon rasade i resultatlistorna. Dessutom bästa svenska och en 10:e plats i Aspens storslalom. Även om den tävlingen var svårbedömd. Kalle Anka kort och gott.
Tjejerna åkte ur som käglor. Men resultat är resultat. Poäng är poäng. Och dom får man inte om man inte tar sig i mål. Vilket flera åkare misslyckades med. Inte Pärson. Anja är på gång.
Och det luktar pallen i teknik igen.

Therese Borssén vann en jippotävling i parallellslalom i Moskva för tre veckor sen. Där dom bästa i slalom fanns med. Slog slalomdrottningen Maria Riesch i finalen.

Dessutom har Borssén en pallplats från just Åre från VC-finalerna från så sent som i mars. Besvikelse i VC-slalomen i Levi dock. Firar födelsedag här. Med ny pallplats på hemmaplan?

Frida Hansdotter har börjat hyggligt i år med en 11:e plats i Levi. Har en pallplats i slalom från Ofterswang från slutet av förra säsongen. Ska bli spännande att se hur hon kan följa upp förra säsongen, då hon i flera tävlingar, visade att hon blir att räkna med i framtiden.

Kajsa Kling. Hemmaåkare som det ska bli roligt att se. Plockade sina första världscuppoäng i teknik då hon blev 19:e i Aspens storslalom. Vad kan hon göra på hemmaplan? Nya VC-poäng?

Jessica Lindell-Vikarby. Tillbaka efter korsbandsskada.
Behöver framförallt få tävla igen. Resultaten är skit i samma. Och särskilt i storslalom. Favoritdisciplinen är Super G. Därefter störtlopp. Men som åkarna själva säger:
– Grunden till all skidåkning kommer från storslalomen. Därför är tävlingen här viktig. Och särskilt då säsongsdebuten kom så sent som i Aspen för två veckor sen.

Missflyt totalt sett i teknik hittills i år. Nya besked i helgen. Och då förhoppningsvis bättre lycka.

Alpin världscupfest i Åre. Med världens bästa damalpinister på hemmaplan. Knappt två månader innan OS-festen i Whistler. Kort och gott.