Startsida / Inlägg

Anja har rygg på Vonn – och Riesch för tillfälligt avhängd

av Petra Thorén

Vilket förstaåk av Mattias Hargins i Adelbodens slalom idag. I ledning inför andra. Till slut blev det dock en femteplats.

Då tjejerna den här säsongen haft problem med att få till förstaåken i slalom så har killarna haft det svårt i andra. André Myhrer i ledning i Levi i november inför andra – körde ur. Och så Hargin idag då – som rasade till en femteplats.

Men det är små marginaler i slalom. Och femma är ju bra (!) i en gren där konkurrensen är mördande. Pallen inte långt borta nu för stabile Hargin. Fler chanser i en tät slalommånad nu i januari.

Och pallen igen för Anja Pärson. Bara ett problem. Vonn stod högst upp. Igen.

Då Anja gick i mål kändes det som om det mycket väl kunde vara dagens segeråk. Att Vonn skulle behöva göra ett felfritt åk för att rå på Anja. Och vad gör Vonn. Jo åker felfritt. Men så bra då. Eller inte.

Två pallplatser, ett härligt formbesked och en självförtroendeskjuts är hur som helst riktigt bra efter farthelgen i Haus i Österrike. Anja har rygg på den just nu suveräna amerikanskan och har dessutom ytterligare fem veckor på sig till OS.

I början av säsongen – fram till Åre – såg det ut som om den här säsongen skulle komma att handla om Vonn och Riesch. Ungefär som det under mitten av 2000-talet handlade om Pärson och Kostelic.

Men Riesch har den senaste månaden sviktat. Har visat att hon kanske inte är lika stabil och allround i alla fyra grenar som de riktigt stora alpindamerna. Såsom Vonn, Pärson och Kostelic. Visst hon var tvåa i totalcupen ifjol och ligger tvåa nu men medan Vonn gång på gång imponerar så gör Riesch allt fler misstag. Och verkar dessutom ha tappat i paradgrenen slalom där hon var drottning förra säsongen.

Nu handlar det snarare om Pärson och Vonn igen. Vonn just nu fastgjuten på tronen. Men med Pärson där bakom på utmanarposition. Då det handlar om OS. Totalcupen ser ut att bli en defileringsseger för amerikanskan. 

Anjas skidåkning och resultat i helgen borde göra att Lindsay känner flåset. Inför Vancouver. Som Micke Ljunglind sa i SVT idag efter dagens andraplats i Super-G. -Lindsay vet vad Anja kan göra i mästerskap. Och borde känna sig stressad.

Slalom damer från Falchau på tisdag. Med Pernilla Wiberg och alla andra framför tv-apparaterna.

/Jenny Modin

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB