Startsida / Inlägg

Anjas härliga formbesked

av Petra Thorén
Bild 71.png

Första pallplatsen för säsongen. Och vilken nagelbitare. Lika som Vonn vid första mellantiden. 0,11 bakom vid sista. Spänning och dramatik i tv-sofforna i ett kylslaget Sverige. Det blev till slut 0,35 bakom suveränen Vonn i mål. Pärsons härliga formbesked tinade upp. Anja är med. Och Vonn är inte omöjlig.

Andraplatsen i störtloppet i Haus in Ennstal idag betyder naturligtvis jättemycket. Ett kvitto och formbesked med OS i Vancouver 35 dagar bort.

Tror dock inte Anja har haft någon större stress, även om pallplatserna hittills den här säsongen uteblivit. Hon har hållt sig till sin plan. Har vetat att hon är med i fartdisciplinerna. Hon ledde till exempel i super-G:n i Lake Louise för en månad sen när hon körde ur. Det har gått ok. Och hon har inte haft någon anledning att – det här mästerskapsåret – ha de där mörka dagarna. Som inför hemma-VM:et i Åre 2007 då hon var uträknad – då hon satt på en parkering i Cortina och grät – då ingenting stämde.

Nu har hon hela tiden vetat att skidåkningen finns där. Som hon så många gånger pratat om. Idag fick hon också ett kvitto på att det är så.

Det som fastnade mest idag är dock inte själva pallplatsen. Det är dom knutna nävarna i målfållan. Och blicken som hintar om att vi kommer få se fler pallplaceringar från Anja Pärson under den här intensiva januarimånaden i världscupen.

Och sen är det OS. Där kan allt hända. Anja har ett mästerskapsfacit på 16 medaljer på 28 mästerskapsstarter. En smått otrolig statistik som hon slår både Stenmark och Wiberg på fingrarna med. (Och Wiberg även i antal VC-segrar. Pernilla har 24. Anja 40.)

Det Anja dock inte kan mäta sig med Ingemar och Pernilla är antal OS-guld. Stenmark och Wiberg har två var. Pärson ett.

Anja har ju själv sagt att målet i Vancouver är två medaljer. Varav ett guld.

Lyckas hon med det tangerar hon Stenmark och Wiberg i antal olympiska guld. Och skriver historia igen.

Andraplatsen i dagens störtlopp – och tiden 0,35 bakom Vonn – var ett häftigt härligt formbesked som visar att Pärson i allra högsta grad kommer bli att räkna med i Whistler om en dryg månad.

Och att hon utmanar om att bli den svensk som har flest olympiska alpina guld.

Chansen finns.

För Anja är med.

/Jenny Modin, Åre

En grej till.

TV4 sports expertkommentor Ylva Nowén var så att säga lite fel ute stundtals i dagens sändning.

Inför Anjas åk lät det som om hon inte gav Pärson mycket hopp. Kommentatorn Mattias Tjernström menade att Anja var på gång. Nowén skrattade mest bort expertkommentaren på det påståendet. Och fick till slut fram ett joeja..

Efter trettio åkare – och alla dom stora kanonerna seglat ner för länge sen – trodde Nowén fortfarande att någon skulle kunna hota topptrion Vonn, Pärson och Riesch.

Och då tidtagningen strulade under Jessica Lindell-Vikarbys åk och Jessica hämtat in nästan två och en halv sekund mellan två mellantider – från dryga 1,70 bakom till grön skylt och 0,53 före – så menade Nowén att Jessica åkte bra och det kunde vara fullt möjligt.

Nowén ska dock ha credd för hur hon avslutade hela sändningen. -Anja täppte idag till näbben på alla oss som tvivlat.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB